Privata pengar behövs
Inte förrän Elon Musks idé om en stor koloni blir verklighet (se länk nedan), kan vi förvänta oss en fortlevnad på Mars. Det som behövs är bara att Elon, och fler som han, är villiga att satsa pengarna.
För det finns ännu fler, mer eller mindre märkliga företag och konsortier som vill flyga människor i rymden. Det amerikanska företaget Space Adventures avser att flyga turister en sväng runt månen och har redan sålt en biljett för 150 miljoner dollar. Planetary Resources vill bedriva gruvdrift på asteroider, och så vidare. Frågan man ställer sig är alltid: hur seriös är satsningen? Det kanske bara handlar om ett sätt för ett antal rika att skriva av vinster mot förluster för att slippa skatt? Det får framtiden utvisa.
Mot närmsta stjärna!
Sedan har vi killarna som tänker stort: 100 Year Starship Initiative, en grupp som fått pengar av den amerikanska militärteknologiska myndigheten Darpa (Defense advanced research projects agency), för att fundera på hur människan ska kunna ta sig ut ur solsystemet och nå vår närmaste stjärna inom nästa århundrade.
Nu talar vi om alltså interstellära rymdfärder. Man vill hitta beboeliga exoplaneter och fortsätta människans expansion i rymden. Det börjar bli science fiction på riktigt, men betänk att de flesta teknologiska framsteg vi gjort – mobiltelefoni, gps, månlandningar, laservapen och rymdstationer – en gång varit just science fiction. I dag tar vi dem för givna.
Excalibur Almaz satsar på gammal beprövad sovjetisk rymdstationsteknik. Fotofarkosterna i Almaz-serien har de största fönster som någonsin varit i rymden. Bild: Excalibur Almaz
En satsning mot stjärnorna kräver att vi skapar helt nya sätt att utvinna, lagra och styra energi. Det kräver avancerade framdrivningssystem, framsteg inom slutna ekosystem och nya insikter om människans utveckling, hälsa, beteende och utbildning samt landvinningar inom robotik, automation, intelligenta system och tillverkningsmetoder. Inte helt enkelt alltså, men å andra sidan verkar människans tekniska utveckling gå snabbare och snabbare.
Ett av de tänkta rymdskeppen i 100 Year Starship Initiative har fått arbetsnamnet Daedalus och ska vara i två steg, utrustade med fusionsmotorer drivna med helium-3. Skeppet avses väga 50 000 ton, gå med 12 procent av ljushastigheten och ta femtio år på sig att komma till Alpha Centauri. Femtio år är en lång tid i en individs liv, men det är en uppoffring man tvingas göra på människans väg ut i universum.
Men innan det där blir av kan du ju kanske slanta upp till en tur med Virgin Galactic.
Innehållsförteckning
Första skjutningen med Spaceship One:
Nätverk & Kommunikation 2005/19
Kommersiella transporter tar över i rymden:
tinytw.se/kommrymd
Människans framtid finns i rymden:
tinytw.se/rymdfram
Spaceport America:
tinytw.se/spaceport
Rymdtoalett-tävlingen (pdf):
tinytw.se/rymdtoa
Burt Rutans oroande Ted-föreläsning:
tinytw.se/burtrutan
Elon Musks idé om en stor marskoloni:
tinytw.se/marssoc
Interstellära tänkare:
100yss.org, www.icarusinterstellar.org och www.tauzero.aero
Det är magert med uppgifter kring rymdflygandet från Space-
port Sweden i Kiruna, den tidigare så hajpade rymdhamnen nära Esrange. Rymdflygprojektet tycks ha gått i stå sedan Virgin Galactic fick en rik sponsor i Abu Dhabi som krävde att resorna skulle starta därifrån. Det rymdigaste som erbjuds i Kiruna just nu är noll-G-hopp med flygplan.