De senaste åren har Adobes program, främst Adobe Reader och Flash Player, målats upp som de främsta säkerhetsriskerna i din dator. Cyberkriminella har använt sig av flera olika typer av skadlig kod som har utnyttjat sårbarheter i de programmen.

Men under 2012 förändrades det här och Oracles Java blev i stället det hetaste målet. Det rapporterar it-säkerhetsföretaget Kaspersky Labs i sin sammanfattning över 2012 års cyberattacker – det är skrämmande läsning för Oracle. Faktum är att Java var mål eller medel för 50 procent av alla cyberattacker under året. På andra plats ligger Adobe Reader, som drabbades i 28 procent av alla incidenter.

Microsoft Windows och Internet Explorer var involverat i ungefär 3 procent av incidenterna, enligt undersökningen (se bilden nedan).
Det här kan jämföras med 2011 då mest utsatta programmet 2011 var Adobe Reader, som fanns med i 35 procent av alla incidenter. Java var då på andra plats med 25 procent, medan versioner av Microsoft Windows stod för 11 procent.

Java drabbats av ännu ett bakslag i oktober när Apple började ta bort gamla versioner av programvaran från webbläsare för Mac-datorer när kunderna installerat nya versioner av OS X. Apple har inte motiverat förändringen och inte heller lämnat några kommentarer i övrigt.

Myndigheten varnar

I början av januari i år uppmanade också den amerikanska Department of Homeland Security internetanvändare att inaktivera Oracles Java-plugin på sina datorer, för att undvika att bli mål för cyberbrottslingar.

”Vi ser för närvarande ingen praktisk lösning på detta problem, och nya Java-sårbarheter kan komma att upptäckas. Det enda sättet att skydda sig är att helt inaktivera Java” skrev Homeland Securitys avdelning för it-säkerhet, Computer emergency readiness team, på sin webbplats.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning