Oavsett vilken typ av enhet som du vill köra Windows 8 på gäller det att göra rätt val och göra flera aktiva val i konfigurationen för att systemet ska fungera bra och för att dina användare ska få den bästa upplevelsen.


Bland de första sakerna för dig att ta ställning till när du börjar planera för att rulla ut Windows 8 är om surfplattorna i organisationen ska vara baserade på Arm- eller Intelarkitektur.

Rätt val i rätt ordning

Integrationen mot molnet i olika form­er är en viktig aspekt att ta hänsyn till, men innan du kommit så långt måste du ha valt en plattform och arkitektur att bygga vidare på. Anpassning av den nya startskärmen och moderna appar är också saker du behöver ta ställning till hur du ska hantera och presentera för dina användare.
Windows 8 ger dig nya möjligheter vad gäller val av hårdvara, och som vanligt är det otroligt viktigt att säkerställa applikationerna och dess funktioner; även om Microsoft utlovar god kompatibilitet så finns det fallgropar även inom det området.
Scenario

Ett svenskt medelstort företag som i dag kör Windows 7 ska introducera Windows 8 i sin miljö. Man är särskilt intresserad av surfplattor och bärbara datorer för
att öka mobiliteten och förbättra för sina nuvarande mobila användare, samt introducera nya verktyg.

1. Välj arkitektur

En av anledningarna till att många vill skaffa Windows 8 är surfplattor, och där har du ett första vägval att göra innan du går vidare med planeringen: Arm eller inte Arm.

Vilket val du gör beror helt och hållet på vad du vill kunna göra med surfplattorna. Arm-baserade plattor kör Windows RT. Det innebär en del begränsningar, som att de inte kan anslutas till en domän och få grupprinciper och inte kan köra 32- eller 64-bitars applikationer. Office 2013-programmen Word, Excel och Powerpoint följer visserligen med, men kan till exempel inte exekvera makron.

Det går däremot att hantera Windows RT-plattorna med System Center Configuration Manager 2012 SP 1, men till en begränsad del jämfört med en domänansluten platta eller dator.
För att direkt kunna utnyttja befintlig infrastruktur och ha samma konfiguration, oavsett om din Windows 8-enhet är en surfplatta, bärbar eller stationär dator, kommer du troligtvis vilja basera din utrullning på icke Arm-baserad hårdvara.

Fakta

Microsofts webbplats med resurser och verktyg för utrullning av Windows 8-klienter: tinytw.se/actmap

Bygg automatiserad referensimage: tinytw.se/autoref

En guide för kryptering med Bitlocker – kryptera först och rulla ut sedan: tinytw.se/win8bitl

Referensark för nya grupprincip­inställningar i Windows 8: tinytw.se/gporefs

Installera egna appar utan Store: tinytw.se/sideload

Nya GPO-inställningar i Internet Explorer 10: tinytw.se/gpo10