2. Inventera och granska

Innan du sätter igång med att installera Windows 8 behöver du säkerställa att applikationer och hårdvara fungerar. Även om kompatibiliteten mellan Windows 7 och Windows 8 är god finns det vissa hinder.

Inventera applikationer med Application Compatibility Toolkit (ACT) och hårdvara med Microsoft Assessment and Planning Toolkit (MAP) för att vara på säkra sidan – den hjälpen får du ”gratis”.
Hårdvarukraven är desamma för Windows 8 som för Windows 7 och dessutom är 8:an resurssnålare än 7:an och fungerar därmed bättre på samma hårdvara.


Med ACT får du snabb feedback på vilka applikationer som fungerar respektive inte fungerar i Windows 8. Framför allt det sistnämnda är information som är guld värd innan du rullar ut.

Vad gäller kompatibilitet är det framför allt Internet Explorer 10 som är boven i dramat eftersom webbapplikationer som fungerar utmärkt i Internet Explorer 9 inte nödvändigtvis fungerar till hundra procent i Internet Explorer 10.

Hoppa inte över att testa applikationerna bara för att Microsoft lovar så gott som hundra procent kompatibilitet med Windows 7. Det har skett förändringar som gör att applikationer slutar att fungera helt eller delvis och att ha testat det här innan utrullningen är viktigt.

Om du ens tänkt tanken att köra 32-bitarsversionen av Windows 8, glöm det. 64-bitars Windows 8 är framtidssäkert, så satsa på det. Om ett fåtal år kommer du inte längre kunna köra 32-bitarsversionen av något Windows på ny hårdvara eftersom den kommer att vara renodlad uefi utan bakåtkompatibilitet. Endast 64-bitarsversionen av Windows, faktiskt ändå sedan Windows Vista med SP 1, stöder uefi.

3. Rulla ut med en avbildning

Det snabbaste sättet att både rulla ut och skapa en referensavbildning är att använda Microsoft Deployment Toolkit, MDT, som är ett gratisverktyg från Microsoft och som används av flera hundratusen användare för att rulla ut Windows. Man kan beskriva det som ett grafiskt gränssnitt till de grundläggande utrullningsverktygen som Winpe och USMT.


MDT är standard för Windows-utrullning. Dynamiskt och automatiskt är nyckelorden när du rullar ut på bästa sätt.

Det enda du behöver göra för att komma igång är att skapa en speciell utdelad nätverksmapp (deployment share), importera Windows 8 installationsmedia och sedan skapa en ärendeordning (task sequence) som styr vad som sker under själva installationen.
Se till att från och med nu göra Windows-utrullningar helt automatiserat med en enda avbildning, det lönar sig i längden. Och det allra helst om du inte redan använder någon form av utrullningsverktyg, eller om du till exempel har flera avbildningar för olika modeller.

Fakta

Microsofts webbplats med resurser och verktyg för utrullning av Windows 8-klienter: tinytw.se/actmap

Bygg automatiserad referensimage: tinytw.se/autoref

En guide för kryptering med Bitlocker – kryptera först och rulla ut sedan: tinytw.se/win8bitl

Referensark för nya grupprincip­inställningar i Windows 8: tinytw.se/gporefs

Installera egna appar utan Store: tinytw.se/sideload

Nya GPO-inställningar i Internet Explorer 10: tinytw.se/gpo10