Sista tiden har en rad nyheter kommit från Canonical och Ubuntu som alla pekar på att ett större systemskifte är på gång, och nu kan ryktena bekräftas.

Det är Ubuntu-utvecklaren Oliver Ries som via Ubuntus epostlista bekräftar att Ubuntu kommer kasta ut gtk+ och gå över till samma underliggande ramverk du hittar i fönstermiljön KDE, det vill säga Qt och QML.

Canonical går också ut med nyheten att de inte kommer använda grafikmotorn Wayland som utvecklats av Red Hat, utan istället kommer utveckla en helt egen grafikmotor som hämtar en hel del kod och designval från Android.

Canonical har tidigare skeppat en version av Ubuntu som bygger på Qt/QML för enheter som inte klarade av hårdvaruaccelererad 3d-grafik, nu svänger de alltså heltom och kör fullt ut på Qt och QML.

Canonicals vd Rick Spencer har också gått ut med meddelandet att Ubuntu troligtvis kommer gå över till en rullande release vilket betyder att du installerar en version av Ubuntu där mjukvara uppdateras efterhand. Fördelarna med en rullande release är att utvecklarna kan koncentrera sig på att förbättra kvalitén på mjukvaran istället för att stöda alla gamla versioner som släppts.

Enda versionerna som Canonical kommer lägga krut på att stöda är långtidsversionerna av Ubuntu som släpps med två års mellanrum.

Systemskiftet ska också ses i ljuset av att Ubuntus utvecklarkonferens, Ubuntu Developer Summit som gått av stapeln två gånger om året kommer slopas. Istället ska ett mini-event hållas var tredje månad på nätet. Slopa UDS följer också den nya logiken då eventet spelat ut sin roll eftersom vi inte längre kommer få någon ny Ubuntu-version var sjätte månad.

Canonicals vd Rick Spencer har flaggat för att övergången till en rullande release kan komma ske med omeddelbar verkan. Det betyder att Ubuntu 13.04 kan bli den sista interima releasen av Ubuntu. Därefter har vi bara långtidsversioner att se fram emot.