Jag blir förmodligen besviken på teknikutvecklingen under år 2013. De stora framsteg som borde ske kommer sannolikt att utebli. Sidospåren får den största uppmärksamheten, medan kvantsprången, som innebär verklig utveckling, verkar dröja. Vi kommer som vanligt att stå och gapa över coola, blanka apparater utan verklig substans. Ungefär så här: 

Behöver telefonerna bli ännu tunnare? Jag skulle gärna byta en 5-millimeterstelefon mot en 10-millimeters om de där extra fem millimetrarna bestod av ett batteri, så att telefonen gick att använda vettigt länge. Och behöver vi ännu flera pixlar på telefonens bildskärm? Nej, vad vi behöver är något betydligt enklare: bildskärmar som syns i solsken.

Tv-apparaterna växer sig allt större. Upplösningen är numera onödigt hög och bildskärmarna onödigt stora. Vad vi behöver är äkta, riktig 3d à la Star Wars, men tvärt emot mina förutsägelser i början av 2012 finns glasögons-3d fortfarande kvar. Ett fånigt surrogat.

På elektronikmässan CES i Las Vegas visades ännu fler trådlösa stereoanläggningar, ännu fler spelkonsoler och ännu fler operativ­system till mobiltelefoner. Och skor med hjul. Jag tekno-gäspar.

Thailand avser att ha täckt 80 procent av landet (-s befolkade yta, får man tro) med gratis publikt wi-fi-nät, kallat ”Smart Thailand” under året. Något liknande kommer inte att hända i Sverige.

Byod blir allt mer populärt, vilket innebär att allt flera av de tiotusentals telefoner som tappas bort varje år innehåller företagshemligheter. En telefon med hypervisor med två isolerade operativsystem, som stänger den krypterade företagsdelen när telefonen kommer för långt från ägarens blåtands-armbandsur borde kunna eliminera faran. Om batteriet räcker ...

Molntjänsterna blir driftsäkra och de stora outsourcing­haverierna upphör. Inte. Men de myndigheter som drabbas kommer att nå nya höjder av uppfinningsrikedom när det gäller att prata sig ifrån det faktum att man inte haft backup.

De usla semesterfotografierna kommer att bestå. Den fokuslösa kameran Lytro kommer inte att bli vida spridd. Det kommer inte heller Uppsalaföretaget Imints utmärkta skak-eliminering Ihvert som skulle kunna få alla usla, hoppande mobilfilmer att bli njutbara. Ihvert kommer inte heller i en plugin till Firefox så man kan stabilisera usla Youtube-filmer.

Det blir flera strider om vems kartapplikation som är bäst, när man i stället borde släppa Googles gatunivåbil fri och inrikta sig på ett globalt augmented reality-system så man kan stå var som helst i värld­en, ta en bild och få reda på var man är, vad man ser och vart man ska gå för att få en bit mat, och så vidare. Bra idé som inte kommer att kunna genomföras, bland annat på grund av överklaganden, integritetsöverkänslighet och politiska förhållanden.

Språköversättande datorer kommer inte nu heller. Än så länge finns ingen artificiell intelligens, utan maskinerna översätter ord för ord och är omedvetna om dubbla betydelser och idiom. IBM:s Watson är en bit på väg, ett bättre Google-sök helt enkelt, men den förstår inte vad den hör. Ingen HAL 9000 synes än.

2013 blir inte heller året då männ­iskan åker till månen. Ytterligare ett mellanår alltså.

Fakta

Önskar

... att TechWorlds stratosfärballong kommer att gå bra. Panoramabilder från den övre atmosfären kommer att bli finemang. Hittills har vädret satt sig på tvären.

... att jag kunde få rapportera från världens största neutrinoteleskop Project Ice Cube, beläget mitt på Sydpolen. Men jag skulle nöja mig med teleskopen i Paranal.

Oönskar

Tv-utvecklingen där apparaterna blir ”intelligentare” och förses med appar som kräver uppdatering från internet. De kommer vara öppna för virus och trojaner, och vi får säkerligen se den första cyberattacken mot våra tv-apparater under 2013. Jag behåller min gamla, dumma, oprogrammerbara tv.