På 1700-talet byggde en klurig uppfinnare en mekanisk schackdator som spelade skjortan av dignitärer över hela Europa. Maskinen kallades för Turken och gjorde stor succé. Tyvärr visade det sig vara en bluff – i praktiken var det bara en låda med en människa i.

För klurigt för dator
I dag används begreppet för att beskriva en tjänst där en människa gör ett arbete som är klurigt för datorer. Uppgifter för mänsklig intelligens, helt enkelt. På engelska är uttrycket human intelligence task, hit.

Idén är helt enkelt att lägga ut en funktion som är svår att automatisera. Resultatet ska vara en bearbetningsbar informationsmängd. I regel handlar det om uppgiftsinstansning i en databas.

Sortera bilder
Anta till exempel att du vill kategorisera bilder baserat på innehållet, eller behöver en kort beskrivning av innehållet. I dag kan mjukvara göra en okej gissning, men en människa är överlägset bättre.
Under många år har det bara funnits en bra tjänst för att lägga ut den här typen av uppgifter. Det är Amazons Mechanical Turk, där du kan betala en liten summa pengar per datapost.


Amazon var ett av de första företagen som på allvar gjorde det möjligt att få rutingöra utfört av människor över hela jorden. I dag har de blivit omkörda.

Men de senaste åren har fler alternativ dykt upp på nätet. På tjänster som Elance, Odesk och Guru hittar du frilansare som är villiga att ta sig an enklare uppgifter för en mindre peng. I Sverige har tjänster som Hinnerdu och Grannar dykt upp.


Även om tjänster i stil med Elance, Odesk och Guru framför allt är ämnade för mer avancerade tjänster finns ingenting som hindrar dig att lägga ut enklare uppdrag.

Intresserade anmäler sig

I samtliga fall behöver du bara skapa ett konto och lägga ut ett uppdrag. Intresserade anmäler sig och du väljer vem du vill ge uppdraget till. När allting är klart betalar du via webbplatsen.
Med den här typen av tjänster kan du alltså, för relativt små pengar, få inskannade dokument kontrollästa, adresser insamlade eller data överfört från papper till digitalt format.

För en del uppgifter går det att skaffa mjukvara eller lösa problemet på teknisk väg. Men i flera fall är det faktiskt billigare att använda mekaniska turkar. Vill du till exempel ha tag på kontaktuppgifter till 50 potentiella kunder kan det kosta dig så lite som 1 krona styck.


I Sverige har Grannar växt upp och blivit den största tjänsteförmedlingsplatsen. Där finns mängder av studenter som är villiga att hjälpa till med rutingöra.

Undvik fallgropar
Men ett varningens ord: Användarna kan i många fall sakna f-skattsedel. Vidare har tjänsterna i regel inget stöd för att hantera sekretessavtal, för de fall känslig information ska hanteras. Det sistnämnda kan du hantera exempelvis genom e-avtal.