Vi har börjat vänja oss så smått vid att e-posten, fotografierna och textdokumenten sitter på en molntjänst någonstans, och att vi kan komma åt dem från nästan vilken klient som helst. Det är rena drömmen för en vanlig användare som har viktigare saker att tänka på än att uppgradera mjukvara.

Bland de tillgängliga apparna finns det flera som låter oss göra anteckningar. Den som heter Notes utnyttjar Ownclouds möjligheter till att spara flera versioner av samma dokument.

En admins mardröm

Men för systemadministratören är det ofta en mardröm – man tappar kontrollen över kontohantering, backuper och sla-avtal när de anställda går över till den nya, coola molntjänsten.
Kompromissen som gör alla nöjda är att bygga ett privat moln – en molntjänst i serverrummet.


Många appar följer med vid installationen, andra kan lätt laddas hem och installeras i efterhand. System­administratörerna väljer vilka appar som ska vara tillgängliga för användarna.

Öppen källkods-projektet Owncloud är en sådan plattform, som kan köra olika applikationer. Användarna kan hantera filer, kalender och arbeta med e-post. Det går att läsa pdf- och Libreoffice-dokument, och att skriva enkla textdokument.

En trevlig bekantskap

Ownclouds webbgränssnitt är en trevlig bekantskap så länge kommunikationen är stabil. Grundinstallationen är översatt till svenska. Någon offline-funktion finns inte, förutom möjligheten att synkronisera filer mellan Owncloud och klienter på Dropbox-vis.


Webbgränssnittets design är modern, men på en liten mobiltelefonskärm tvingas man till ständigt zoomande.

Att installera Owncloud är enkelt med de färdigbyggda paket som följer med många Linuxdistributioner. Konfiguration och buggiga appar kan däremot stjäla en del tid. För en seriös företagsinstallation bör man även installera en Mysql-databas. Användarna autentiseras mot ldap eller Microsofts Active Directory, eller externa tjänster som openid och saml.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Owncloud
Version: 4.5.4
Produkttyp: Molnplattform (saas)
Licens: Fri mjukvara, support mot betalning
Projektstart: 2010
Datalagring: Filsystem, MySQL
Filsynkroniseringsklienter: Windows, Mac OS, Linux, IOS, Android
Utvecklingsspråk: PHP, Javascript, ibland Flash
Kontakt: www.owncloud.com

+ Öppen källkod.
Modulär arkitektur.
Stor utvecklar­community.

- Vissa appar är buggiga.
Uppgradering kräver ibland
nyinstallation.
Kan inte redi­gera Office-dokument.

BETYG
Administration: 16 av 20
Kodkvalitet: 10 av 20
Applikationsutbud: 12 av 20
Integrationsmöjligheter: 18 av 20
Dokumentation: 14 av 20

TOTALT: 70 av 100

Än så länge saknar Owncloud appar för ordbehandling, kalkylark och presentationsfiler, men om alla bitar faller på plats kan det öppna kontorspaketet Calligra, tidigare känt som Koffice, komma att anpassas till Owncloud, åtminstone delvis.
Tack vare grafikbiblioteket QT och väl strukturerad källkod tror Calligra-utvecklarna att en “webbifiering” är rimlig att genomföra.