Vi beslutade oss för att göra ett annorlunda test den här gången. Vi lät två av våra främsta skribenter, tillika konsulter, lista hur de skulle bestycka var sin servermiljö, en med Windowsprodukter och en med lösningar med öppen källkod. Vi bad dem försöka bortse från pris och fokusera på tekniken.

I förra artikeln kunde du läsa om lösningarna – här sätter skribenterna betyg på både sin egen och motståndarens lösning, och vi kan utse en testvinnare.


Vad tycker du?
Nästa vecka kommer del 3 av Windows vs Linux. Då kommer våra experter att svara på frågor från er läsare, så hoppa in i kommentarsfältet och hylla, klaga och fråga vad du vill!

Scenario

Ett företag har 300 användare utspridda på tre olika orter i Sverige. De har i dag en äldre serverpark baserad på Windows Server 2003 och Debian (främst för webb och databas). I nuläget virtualiseras runt 20 procent av servrarna med hjälp av VMware ESX. Klient­parken består fortfarande till stor del av Windows XP, men det finns även en handfull Windows 7-pc och några Macar. De telefoner som används är Iphone och Android.

Nu är det dags att fräscha upp serverparken. Ett nytt operativsystem ska in, och dessutom vill man öka virtualiseringsgraden – gärna till 80 procent inom två år. Ett övergripande mål är att kapa kostnader för drift och underhåll.

Användarna ska i så hög utsträckning som möjligt få välja sina egna klienter, men eftersom support på XP är på väg bort vill man fasa ut de maskin­erna så snart som möjligt.

Så valde experterna – rond för rond: