Rond 5: Klientutrullning

Andersson: Jag känner inte till någon distributionsmetod för
Linuxbaserade operativsystem som kan tryckas ut via multicast som Elmsjö skriver, men jag kan definitivt se fördelarna.

De metoder som finns för automatisk distribution av Linux­baserade operativsystem, oavsett om vi ser till Red Hat eller Debian, är rätt grovhuggna och inte enkla att komma igång med för nybörjaren. Jag kan tänka mig att startsträckan är betydligt kortare med Windows.

På Linux-system har du däremot fler valmöjligheter. Du kan distribuera dina maskiner via pxe-start, lägga dem på en dvd-skiva eller ett usb-minne. Jag vill påstå att Linux ger dig större valfrihet, men att distribuering i Windows är snyggare paketerat.

Niklas betyg:
Linux: 7 av 10
Windows: 7 av 10

Elmsjö: Utan att någonsin ha sett Debian Preseed låter det som att denna lösning och Microsofts tjänst WDS beter sig på likartat sätt – man definierar en klientmall som man sedan via pxe-boot laddar ner till klienten via nätverket.

I WDS är det enkelt att skapa multicast-utsändningar och lätt att utöka mallarna med drivrutiner för ny hårdvara. Däremot blir det knivigare att med WDS se till att en mall efter installation bestyckas med olika mjukvaror, men med Configuration Manager, App-V eller gpo i AD är det inga problem att förse en klient med valfri mjukvara efter att den har installerats.

Henriks betyg:
Linux: 7 av 10
Windows: 7 av 10

Rond 6: Underhåll och policy


Puppet Dashboard är ett grafiskt, webbaserat gränssnitt till Puppet, ett ramverk för att distribuera ut mjukvara och systemprinciper. Det är kompatibelt med alla Linuxversioner, Mac OS X och Windows. Bild: Puppet Labs

Andersson: När Henrik Elmsjö skriver att Windows Server 2012 innehåller över 2 300 Powershell-kommandon undrar jag vilken systemadministratör som har tiden att lära sig alla dem.
Fördelen med Puppet är att du har ett fåtal beprövade metoder för att ändra i operativsystemet för att sätta principer. Lär dig de principerna, vilket är gjort på en dryg vecka om du har rätt litteratur, så är du klar för start. Visst, Puppet är inte heller fulländat. Det jag tycker saknas i Puppet som finns i Windows Server och Active Directory är möjligheten att trycka ut principer baserat på klasstillhörighet i katalogtjänsten. Puppet integrerar tyvärr inget vidare med katalogtjänster.
Ändå tycker jag att Puppet vinner eftersom du kan använda Puppet för att administrera inte bara Linux, utan även Windows och Mac OS X.

Niklas betyg:
Linux: 8 av 10
Windows: 7 av 10


Med gpo i Active Directory skapar du ett regelverk med tusentals olika inställningar på mängder av områden. Här håller vi på att konfigurera klienten att använda den inbyggda patchlösningen WSUS.

Elmsjö: I Windows används flera olika tekniker för underhåll av servrar och klienter. WSUS används för automatisk hantering, distribution och godkännande av patchar. Gpo används för att konfigurera klienter på bokstavligt talat tusentals olika sätt, Intune kan användas som molntjänst för att hantera klienter som ofta är borta från nätverket, om man inte använder Direct Access för att ge samma möjligheter till underhåll som med klienter som befinner sig på det fysiska nätverket.

Produkten Advisor finns som molntjänst för att övervaka serverparken. Tillsammans ger dessa lösningar en relativt komplett underhållspaket, även om man alltid kan använda Microsofts System Center-svit av produkter om man vill ha ännu mer noggranna möjligheter till övervakning, automatisering och konfiguration.

Henriks betyg:
Linux: 7 av 10
Windows: 8 av 10