Andersson: Jag anser att säkerhetslösningar måste vara öppna – osäkerheten kring proprietär mjukvara är alldeles för stor. Du och alla andra utanför bolaget har inte en aning om hur den fungerar, hur den är utvecklad, vilka sårbarheter den har, eller om den – i värsta fall – innehåller bakdörrar för att förenkla för säkerhetstjänster att knäcka dina data.
Nu pratar jag inte bara om Microsoft utan även om alla andra leverantörer av diverse säkerhetsprodukter där ute.
I öppna lösningar vet du alltid vad du har. Visst, det händer att det dyker upp brister – öppen källkod är inte befriat från sina skandaler, till exempel när Linux Foundation som hackades i förra året och Debian-skandalen för några år sedan då mjukvaran för att skapa nyckelpar i ssh inte var något vidare slumpmässig.
Jag litar inte så mycket på ett enskilt företag för att hantera min information, men jag litar på att den community som byggts upp runt en öppen produkt håller någorlunda koll på koden, att där inte finns några bakdörrar och att när brister dyker upp så blir jag informerad och en fix skapas inom rimlig tid – en eller två dagar i stället som Oracles nästan totala nonchalans för den senaste tidens allvarliga Java-buggar.
Niklas betyg:
Linux: 9 av 10
Windows: 5 av 10
De Linuxbaserade operativsystemens goda säkerhetsrykte fläckades förra året då en rad kända Linuxsajter hackades, däribland kernel.org där Linuxkärnan driftas. Hur attackerna skedde är ännu inte utrett.
Elmsjö: Windows Server 2012 har förutom en inbyggd brandvägg även en inbyggd guide kallad Security Configuration Wizard som analyserar servern och stänger av och låser ner allt som inte behövs för att minska attackytan.
Microsoft erbjuder gratis virusskydd i Microsoft Security Essentials som kan användas på både servrar och klienter, även om det bäst kommer till sin rätt tillsammans med System Centers Configuration Manager. Ossec kan också användas för Windows om man så önskar.
Bitlocker, Applocker, efs – Windows kryllar av säkerhetsfunktioner, och rätt konfigurerat kan vi nå en extremt hög säkerhetsnivå med Windows Server 2012. Enbart brandvägg och virusskydd räcker inte långt i dag för att hålla ett operativsystem säkert. Direct Access för universell klientåtkomst och vpn-server är två andra säkerhetsrelaterade roller som ingår i os:et och är oerhört enkla att konfigurera i en Windowsmiljö.
Henriks betyg:
Linux: 5 av 10
Windows: 8 av 10
Andersson: Jag har jobbat professionellt och utbildat på Windows Server, men övergav plattformen för många år sedan för att fokusera på öppna lösningar. Jag vet att Microsoft har ett snyggt koncept som är väl paketerat och integrerar väl med andra Microsoft-lösningar.
Öppen källkods-världen kan vid en första anblick verka vara lite väl kaotisk för en vän av ordning, men faktum är att det här kaoset är mer organiserat än vad du kan tro. Linux Foundation har lyckats knyta ihop i stort sett alla intressenter inom it-världen och få dem att dra åt samma håll.
Red Hat är det företag som har absolut störst antal utvecklare av öppen källkod, och de är oftast den enskilt viktigaste bidragsgivaren inom de flesta stora projekt, till exempel Gnome.
Resultatet är ett förvånansvärt stabilt ekosystem där konsensus oftast råder, så att marknaden styr utvecklingen åt rätt håll och ingen enskild aktör dikterar villkoren.
Jag är också väldigt spänd på om Ubuntu ska lyckas bygga en enhetlig plattform för både telefonen, surfplattan, datorn och tv-apparaten. Det är ingen liten puckel de måste ta sig över, men skulle de lyckas kan jag inte förutspå annat än katastrof för Windows och Microsoft. Bäst-före-datum för Microsofts proprietära lösningar är på väg att nås.
Elmsjö: Det anförs ibland i debatten att Linux är gratis. Inget kunde vara mer fel. Red Hat Enterprise Linux kostar pengar, och dessutom kostar det ännu mer pengar om man vill ha olika tillval till os:et, till exempel vdi och Puppet.
Till detta kan komma bekymmer med att det inte finns applikationer i samma utsträckning till Linux som till Windows, till exempel affärssystem. Det är troligen heller ingen som kan påstå att administrationen är särskilt enkel att lära sig i Linux, med en uppsjö av olika textfiler att förändra och långa kommandon att minnas. Man kan nog påstå att det är en högre tröskel för en administratör att lära sig att hantera en Linuxmiljö, jämfört med en Windowsmiljö.
En annan fråga att ställa sig är om ett seriöst företag vågar införa en lösning där olika operativsystem används. Vem ansvarar för den övergripande supporten i lösningen?
Man måste också titta på den lokala arbetsmarknaden och se om det verkligen finns tillräckligt med anställningsbara Linuxtekniker inom räckhåll. Jag skulle kunna tänka mig att det troligen är enklare att finna Windowskunnig personal.
För den som vill byta från Windows till Linux väntar oerhörda kostnader för att vidareutbilda personal och kanske hitta ersättningsprodukter för de som används i dag.
Baserat på det vi lärt oss här känns det inte som att Linux i dag är riktigt redo att användas i en lite större och mer komplex miljö där man vill kunna förlita sig på ett enda operativsystem för de flesta funktioner.
Jag är inte så förvånad över att hotet mot Windows i dag främst kommer från diverse nya enheter i form av plattor och telefoner, och inte från andra operativsystem på traditionell desktop.