"Förut gjorde botnätsoperatörer allt själva", skriver Derek Manky, forskare på it-säkerhetsföretaget Fortinet, som just lagt ut sin "2013 Cybercrime Report" om den it-relaterade brottsligheten. I den pekar man på att utvecklingen nu snarare gått mot att olika delar sköts av vitt skilda aktörer, ofta med ”teknisk support” från tredje part. Det inkluderar bland annat konsultation för att hjälpa blivande skurkar med att hyra, köpa eller leasa botnät. Det finns också rena förvaltningstjänster som tillhandahåller robusta botnät genom att registrera mängder av ip-adresser över hela världen för att göra det svårare att ta ner dem.


På hackarforum hittar du enkelt någon som kan hjälpa dig med allt från kodning av botnät till hjälp med att utföra attacker.

Botnät för 20 000 kronor
Enligt Fortinets rapport kan du till exempel köpa den senaste versionen av Zeus-botnätets kod för 20 000 kronor, medan koden till botnätet Butterfly kostar 6 000 kronor. Om du behöver hjälp med inställningar och liknande kostar det ytterligare 2 600 kronor.
Tjänsten för att sprida ditt botnät kostar 650 dollar per 1 000 installationer av skadlig kod. Väljer du att i stället hyra ett färdigt botnät ligger det på 3 500 kronor om dagen, och då ingår fem timmars ddos-attack samt möjlighet att lägga till spam av e-post för 260 kronor per 20 000 mejl, eller webb-spam för 13 kronor per 30 inlägg i kommentarsfält, forum eller likande. Andra rapporter visar priser i ungefär samma nivåer.


Det finns mängder av webbplatser som närmast liknar legitima webbshoppar, men som säljer, hyr ut och förmedlar kriminella verktyg, tjänster och support.