IDG Medlem
Här har vi samlat allt som gäller ditt medlemskap
Stäng
1/10 Den första versionen av LinuxI oktober 1991 släpper Linus Torvalds den första versionen av Linux. Den gör inte så mycket egentligen, men den kör BASH och GCC och som Torvalds uttrycker det, "det kommer förmodligen aldrig att stödja något annat än AT-hårddiskar."
2/10 XFree86År 1992, föds XFree86-projektet. Det bygger på en öppen och portabel X11-displayserver och kommer med twm (Toms window manager), som kommer att vara en återkommande och viktig del i många år framöver.


3/10 K Desktop Environment 1En lång tid passerar. Sedan i juli 1998, släpps den första utgåvan av KDE. Ett Linux Desktop-kraftpaket är fött.


4/10 GNOME 1Ett par killar är missnöjda med licensieringen av QT-biblioteken som KDE bygger på. De bestämmer sig för att bygga upp en skrivbordsmiljö med endast fria kopplingar. Vi ser resultatet i mars 1999, i form av GNOME 1.
5/10 K Desktop Environment 2För att inte överträffas, släpper KDE-teamet KDE 2 i oktober 2000. Och det är ganska så jädrans underbart. Åtminstone var systemet det på den tiden.


6/10 K Desktop Environment 3De på KDE tittar på varandra och tänker, "Låt oss komma ut med ytterligare ett stort släpp bara ett och ett halvt år senare och sätta standarden för anpassningsbara Linux-datorer." Så i april 2002, är det vad de gör
7/10 GNOME 2När nu KDE styr Linux Desktop-världen behöver GNOME agera snabbt. Så i juni 2002 (bara två korta månader efter utgivningen av KDE 3), landar en uppföljare till GNOME gatorna. Den blir så småningom grunden för skrivbordsmiljö för några av de mest populära Linux-distributionerna genom alla tider.
8/10 K Desktop Environment 4Sex år passerar. Bit för bit har GNOME och KDE båda förbättrats stadigt, men ingen av dem har haft en stor, ny, banbrytande version. KDE 4 bryter den trenden under 2008 genom en helt ombyggd och mycket anpassningsbar upplevelse.


9/10 UnitySommaren 2010 börjar Canonical, företaget bakom Ubuntu Linux, visa människor sin nya användarupplevelse, Unity, som kommer att ersätta GNOME som mega-populär distribution. Folk på GNOME är inte glada.


10/10 GNOME 3/ShellUppretade över att låta KDE och Unity-folk har allt det roliga, rullar GNOME-teamet ut GNOME 3 tillsammans med sin nya användarupplevelse, GNOME Shell - en mycket anpassningsbar och scriptbar skrivbordsmiljö, och en underbar sådan. Och det leder oss till idag.Nu klickar du tillbaka ett par gånger och jämför de senaste nyheterna med de första versionerna av GNOME, KDE, och den tidiga XFree86. Sedan sätter du dig ner. Du kommer att vara yr.
Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng