Under natten till söndag gick det inte att nå webbplatsen för Marsprojektet. Besökaren möttes av ett officiellt uttalande om att man undersökte ett internt fel. Några timmar senare twittrade användaren Anomartians "TANGO DOWN! We now own Mars", och på forumet 4chan beskrev en grupp med samma namn hur attacken gått till. De la även upp skärmdumpar på information de kommit över, bland annat koordinater för bilen och en lista på funktioner man nu säger sig kunna styra.


Efter attacken twittrade gruppen att de tagit kontrollen över Curiosity.

Curiosity och Marsprojektet styrs från JPL (Jet Propulsion Laboratory) som är en del av California Institute of Technology i Pasadena, på uppdrag av Nasas Science Mission Directorate i Washington. Det är servrar i Pasadena som blivit utsatta och enligt uppgifter finns det inget som tyder på att några andra av Nasas avdelningar är i farozonen.


En bild som postades på 4Chan påstås visa att hackare har tillgång till flera kontrollenheter för Marsbilen Curiosity.

Från Nasas håll är det knäpptyst, och man hänvisar till att det pågår en utredning av berörda myndigheter. Men även myndigheterna är fåordiga. John McClain, strategisk chef för Homeland Security Cybercrime Division, bekräftar att man utreder en "småskalig" attack mot JPLs servrar. Han vill inte bekräfta att hackarna verkligen fått åtkomst till styrsystemet men säger till BBC:

- Även om så skulle vara fallet ska det mycket till för att de ska kunna använda det. Jag betvivlar att någon utanför Nasa vet hur systemet fungerar, och det är inget du kan lära dig på några dagar.

New York Times citerar "en högt uppsatt anonym källa inom Nasa", som är oroad för vilka konsekvenser attacken kan få.

- Att angriparna kommit över känslig information är oroväckande för flera pågående uppdrag, däribland det vi genomför på Mars. Om någon skulle få för sig att ändra inställningar eller ta bort viktiga filer kan det äventyra hela uppdraget. Givetvis är det så.

Om hackarna verkligen kan använda den stulna informationen till att faktiskt påverka Marsbilen på något sätt återstår att se, men Anomartians utlovar att man under veckan kommer att visa att man kan det, och avslutar med att skriva "Planets are free. Mars. Expect us."