Under de senaste månaderna har jag testat olika kommersiella molntjänster, köpt nya maskiner, provat mjukvara och kört prestandamätningar. Eller ja, egentligen har jag inte köpt några maskiner utan bara hyrt dem ett antal timmar.

Jag har lärt mig en del på vägen, och vissa saker har inte fungerat som jag har tänkt mig. En flytt till molnet är inte fullt så enkel som den borde vara. Molnmaskinerna lever med andra ord inte upp till hajpen. För att hålla förväntningarna på en rimlig nivå listar jag här vad du egentligen kan vänta dig av molnet.

1. Prestandan kan variera
Meningen är att molnet ska göra att du slipper många av de beslut som är relaterade till köpet av en ny server. Det ska räcka med att trycka på en knapp, välja operativsystem och ange ett root-lösenord. Allt annat ska hanteras av molnet.

En sak som mina prestandamätningar har lärt mig är att maskiner beter sig mycket olika. Även om du köper en instans med lika mycket minne och samma operativsystem som en annan instans kan prestandan skilja. Under ytan finns nämligen olika kretsar och hypervisors. Leverantören kan också välja att belasta sina maskiner med olika antal virtuella maskiner.

2. För många val

Molnet har sina fördelar. Du kan hyra något per timme och se vad det kan göra. Din chef vill kanske inte ge dig pengar att köpa ett helt rack med Nvidia-kort för att testa parallellberäkningskraften hos cuda-arkitekturen, men däremot går chefen kanske med på att investera i några timmars Nvidia-tid i molnet.

Räkna dock med att hårdvaran blir mer komplicerad i takt med att behovet av mer beräkningskraft ökar. Att hyra ut maskiner per timme är ett idealiskt sätt att få folk intresserade av att testa enheterna, men ökade valmöjligheter gör även att det hela blir mer komplext, och därmed ökar också osäkerheten kring vilka behov som egentligen finns.

3. Timmar övergår till evighet
Har det redan gått flera veckor sedan jag startade en virtuell maskin för att testa något? Maskinen kostar endast några ören i timmen, så jag sa: ”Varför inte starta med en ren maskin? Det kostar så lite”.

Men när jag hade installerat och konfigurerat allt ville jag inte stänga ned den. Jag hade byggt något fint. Det skulle göra ont att radera den. Nu väntar den på att jag ska aktivera den och kostnaden tickar hela tiden.

Dessa långa listor med molninstanser skapar problem. Bara att övervaka dem kostar mer än det kostar att låta instanserna ligga upp någon månad till. Som jag ser det gör molnföretagen stora pengar på servrar som bara sitter och väntar.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning