
– Det här med datorer började väl kanske när jag var tio år. Det var en sommar i vår familjs sommarstuga när jag fick slut på mina egna böcker och fick plocka en av pappas böcker i stället. Det råkade bli en lärobok om Basic.
Jag hade knappt hört talas om datorer innan dess, men fick väl någon slags religiös uppenbarelse när jag läste om hur man kunde programmera. Men det dröjde ett tag innan jag väl fick komma i kontakt med någon dator och testa det jag hade läst om.
Var det genom skolan?
– Nej, jag hade en dator hemma som jag spenderade mycket tid med att lära mig programmera på. De första spelen jag spelade på datorn hade jag skrivit själv, det var lite så det var på den tiden. Vi hade väl någon enstaka dator i skolan, men det såg ju inte direkt ut som nu, när varje barn har en egen bärbar. I dag är det en mycket naturlig del av tillvaron. När min dotter sitter vid datorn är det för att vara social. När jag satt var det tvärtom, inte för att vara social, utan det var bara jag och datorn.
Vad hände sedan, studerade du vidare?
– Jag läste systemvetenskap. Det var en självklarhet för mig att jag ville plugga vidare inom programmering och systemutveckling. Under utbildningen blev jag förvånad över att det var så många som inte kunde programmera när de började, men det löste sig väl under resans gång.
Efter utbildningen började jag direkt jobba på Försvarets radioanstalt. Jag började som programmerare. Jag minns deras annons i Computer Sweden där de skrev ”FRA spanar efter en hacker” och använde ett antal lockande buzzwords. Jag tyckte att det lät jättespännande. Jag sökte och fick jobbet. Första åren var det bara systemutveckling, men senare hoppade jag över till it-säkerhet.
Hur kom du in på it-säkerhet?
– Det intresset hade jag redan tidigt. Jag gillar problemlösning och många frågeställningar man jobbar med inom it-säkerhet, och framför allt när man sysslar med penetrationstester. Det handlar ofta om att man ska se vad någon som ansträngt sig för att bygga ett säkert system har missat. Hur kan vi gå igenom en kodsnutt och ändra den så att systemet blir med robust? Sedan dess har jag jobbat med it-säkerhet och olika angreppssätt.
En av de bitarna med mitt jobb jag uppskattar mest är att det faktiskt finns en samhällsnytta med det vi gör. Sverige är ett lite bättre land att leva i tack vare de strån vi drar till stacken. Det är inga gigantiska grejer, men vi som jobbar där vet när vi gör något bra. Det är en motivation för att gå till jobbet varje dag.
I början var jag väl ganska nöjd med att bara få skriva program som styrde hårdvara i stället för något bokföringssystem eller liknande. Men det har utvecklats genom årens lopp, och i dag är samhällsnyttan en ganska stor del av arbetsglädjen.
Vad gör du i dag?
– Vi har två kärnverksamheter på FRA: signalunderrättelsetjänst och informationssäkerhet. Båda delarna handlar om att ge våra uppdragsgivare informationsöverläge. Dels för att känna till vad motståndarsidan gör eller planerar, dels för att se till att de inte kan komma åt information om oss. Och jag sitter väl med en fot i båda de två verksamheterna. Informationssäkerhet med ett signalunderättelseperspektiv, helt enkelt.