Niklas Andersson svarar på läsarnas kommentarer:

Debatten i efterdyningarna av Windows vs Linux-artikeln blev betydligt lugnare och mer sansad än vad jag (och redaktionen) hade väntat mig. Jag tycker att kommentarerna var till största del balanserade och väldigt intressanta att läsa.

En stor del av debatten handlade om Libreoffice och om huruvida det är en värdig ersättare till Microsoft Office.

Jag kan säga att om en migrering till Libreoffice genomförs på rätt sätt kan ett större företag eller organisation spara miljoner. Det har vi sett ett antal större exempel på, exempelvis i vårt grannland Finland där man använder Openoffice på hela justitiedepartementet.

Min åsikt är att man inte ska se det som "MS Office mot Libreoffice" utan istället ta ett helhetgrepp om hur vi hanterar våra dokument. Jag tycker att dialogen handlar alldeles för mycket om olika format och hur vi skickar dokument kors och tvärs. Se i stället till att ha ett backend med ett öppet dokument format i botten och ska du skicka dokument utanför organisationen, ta policy-beslutet att alltid sända i pdf. De med en rörig miljö som skyfflar runt dokument i en massa olika diverse-format har bara sig själva att skylla.

Signaturen Matzand dissar mina åsikter och tycker bland annat jag har missat iptables, "Whireshark", "NSALinux", Nagios och Cacti. Han skriver också att "professionella använder Openssl" och "xfs spöar skiten ur ntfs".

Iptables är viktigt, men än viktigare är de verktyg som använder sig av iptables för att skapa en trevlig miljö för systemadministratören. Iptables är inte användarvänligt. Både Ubuntu och Fedora (Red Hat) har ansträngt sig för att underlätta för administratören genom enkla och snygga verktyg. Wireshark använder du för protokoll och nätverksanalys, inte främst för att kolla säkerheten. NSA Linux finns det inget som heter, däremot har du Security Enhanced Linux, SELinux, som används i Fedora och Rhel. Nagios och Cacti är verktyg för nätverksövervakning och går utanför scopet för den här jämförelsen.

Xfs är filsystemet som Red Hat rekommenderar för stora diskvolymer, men det stora problemet som inte är löst idag är de extremt långa tiderna det tar att skapa och felkontrollera de här volymerna. Det är därför vi behöver zfs och btrfs. Systemadministratören har ingen lust att behöva vänta i timmar eller dagar på att ett filsystem ska skapas eller kontrolleras.

Openssl är främst ett bibliotek för att skapa digitala certifikat och kommer med en väldigt enkel Certificate Authority. Openssl används inte av professionella, jag är ledsen. Eller i och för sig, det beror ju helt på definitionen av professionella.

Ibland gick läsarnas åsikter isär. Signaturen "falde" tycker att jag hakat upp mig för mycket på kompatibiliteten med Active Directory medan en annan läsare tycker att våra respektive miljöer för alldeles för homogena och inte existerar i verkligheten.

Av just den senare anledningen anser jag att Active Directory är en väldigt viktig komponent att ta med, även i en öppen lösning, just eftersom att katalogtjänsten dominerar marknaden. Det går inte att bortse från. Här behövs det fortfarande utvecklingsinsatser och jag vet att Red Hat lägger ner mycket energi på just de bitarna. Följ gärna utvecklingen av FreeIPA.

Signaturen Deathgasm undrar om han är blind som inte ser någon prisjämförelse.

Du kan vara lugn, du är inte blind, jag skickade faktiskt in prisuppgifter på de produkter jag använder i min lösning men i slutänden blev det för problematiskt att göra en rättvis prisjämförelse så de uppgifterna slopades tyvärr i artikeln. Personligen tycker jag ändå att de borde ha tryckts för att skapa en bild men så kan det tyvärr bli ibland. Jag är ledsen.

Läsaren Oyvind Libak, lyfter upp den "moraliska aspekten" i valet mellan Windows och Linux, jag skulle vilja svara så här:

Jag älskar filosofin bakom öppen källkod och tror på styrkan i konceptet, men samtidigt är jag pragmatisk nog att förstå att vi alltid kommer använda bästa verktyget för uppgiften. "Kravmärkt", "Rättvisemärkt", "Miljömärkt" och "Glada Höns och bönder" är alla värdansfulla koncept men till syverne och sist röstar vi med plånboken. Linuxbaserade operativsystem och öppen källkod kommer aldrig att vinna förren de är just "bästa verktyget för uppgiften". Lyckligtvis anser jag att vi kommit just dit.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning