För TechWorlds läsare är Jörgens Städje välkänd som upphovsman till mängder av djuplodande teknikartiklar, om allt från jätteteleskop i Puerto Rico och jättemaskiner på SSAB till statisk elektricitet och teknik i tunnelbanan. Men hans egen bakgrund som it-pionjär är det färre som känner till.

– Allt började med science fiction. Jag skyller allt på Isaac Asimov, Jules Verne, Arthur C Clarke och Robert A Heinlein. Det är de som har format mig. Det är intressant att sådant som Verne tänkte ut på 1800-talet genomfördes med sådan bravur många år senare, och att Heinlein förutspådde mobiltelefonen och de sociala problemen med den redan på 50-talet, säger Jörgen Städje.

Brås på sin far

Men egentligen började det ännu tidigare än så. Jörgen Städje föddes i Södertälje 1956, som det första barnet till Gudrun och Karl-Gustav Städje. Pappan hade ett stort teknikintresse, och det överfördes till sonen redan i mycket unga år.
– Jag brås på min far. Pappa var en fingerfärdig man, som både kunde bygga hus och svetsa ihop kärnkraftverk och radiomaster. Redan när jag gick i grundskolan på 60-talet gav han mig en serie tekniska tidskrifter kallade Natur & Teknik, som jag slukade från pärm till pärm.


Thord Nilson i Jörgen Städjes första datorverkstad i föräldrarnas hus i Södertälje, runt 1980. Med på bild är även bland annat 8-bitarsdatorn, 16-bitarsdatorn och oscilloskopet som användes som hemmabyggd bildskärm. Foto: Jörgen Städje

Den unge Jörgen pillade glatt isär radioapparater och andra prylar, men det var inte förrän han började högstadiet som han på allvar började förstå hur teknik fungerar.
– Sen kom ”Tekniskt Magasin” på tv och mot slutet av grundskolan fick jag en förstående fysiklärare som hjälpte mig att beräkna radiosändare, och en likaledes förstående kemilärare som tyckte om att smälla med vätgas. Det var på det sättet jag kom att förstå att fysik och kemi var roligt.

Fakta

Ålder: 56 år.
Gör: Frilansuppdrag inom journalistik och dokumentation genom egna företaget Qomputor Education Datasystems AB.
Familj: Hustrun Audrone och döttrarna Ramune, 20 år, och Gunilla, 16 år.
Bor: I bostadsrätt i Orminge utanför Stockholm.
Intressen: Simulatorer, partikelfysik, astronomi, elektromagnetisk störning, radio och antenner, ånglok, teknikhistoria och atomklockor. Och så datorer och elektronik, så klart.

”Jörgen är en väldigt trevlig och snäll man som tycker om att umgås med vänner. Han tycker mycket om musik och vi spelar klassisk musik varje dag. Men det blir förstås ett problem när han sitter framför datorn från tidig morgon till sen natt, från måndag till söndag. Därför har vi kommit överens om att lördag och söndag ska vara familjetid, och det håller vi på – annars blir vi i familjen tokiga. Både Jörgen och jag arbetar jättebra i köket och gillar att uppfinna ny mat eller testa nya recept från vänner – det kan man kanske se på våra kroppsformer. Men när det är dags att städa blir det svårare. Jag behöver prata om den kommande städningen i tre dagar, men sedan gör vi hälften var. Nyss har han dessutom renoverat vardagsrummet.”