Jobbade som installatör
Parallellt med hobbybyggandet av datorer jobbade Jörgen först som reparatör av fotosättmaskiner och sedan som installatör av optiska läsmaskiner.
– Sedan blev företaget jag jobbade på uppköpt av Inter Innovation, och där utvecklade jag elektroniken i printern för bankomaterna som vi byggde.
Jörgen Städjes skiss på den tvåaxliga rymdfärdssimulator som aldrig blev realiserad, men som var orsaken till att han började intressera sig för mikrodatorer och de nya möjligheter de medförde. Illustration: Jörgen Städje
Jörgen övergick sedan till att syssla med elektromagnetisk störning, något han höll på med fram till 1989, då det började gå dåligt för Inter Innovation.
– En kompis som jobbade på dokumentationsföretaget Document System var missnöjd och ville sluta, och då fick jag hans jobb. Där gjorde jag handböcker till programvara och översatte programvaran. Det var alltså en ren tillfällighet att jag övergick från att bygga datorerna till att använda dem.
Samtidigt upptäckte Jörgen att det gick att tjäna pengar på att skriva artiklar för olika tidningar, och han började gradvis att trappa ner på arbetet på Document System och trappa upp som frilansskribent. Sedan dess har han smattrat fram runt 1000 artiklar på olika tangentbord, varav en hel del har publicerats i TechWorld. Den artikel som påverkat it-utvecklingen mest skrevs dock för TechWorlds föregångare Nätverk & Kommunikation.
– Det var 1997 och det var det första testet av trådlösa accesspunkter som publicerades i Sverige – den ledde till att folk fick upp ögonen för den nya tekniken.
Exploderande cd-skivor
En annan artikel som har fått stor uppmärksamhet är den där Jörgen berättade om ett experiment han utfört som visade att cd-skivor kan explodera vid höga men helt normala avläsningshastigheter.
Förra året samlade vi Jörgen Städjes bästa artiklar i en specialtidning. Senare i år kommer en ny sådan samling!
Hade du några drömmar om hur du ville att ditt yrkesliv skulle se ut när du var yngre?
– Nej, det har bara blivit som det har blivit på grund av tillfälligheter. Och nu har jag hamnat precis där jag vill vara: jag får skriva precis vad jag vill utan att någon någonsin klagar. Tyvärr så lönar det sig inte, så idealet vore ju om jag kunde få en anställning samtidigt som jag fick fortsätta precis som jag gör nu.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har en massa reportageidéer. Sedan vill jag dra mig tillbaka till en liten kupol på månen och dricka paraplydrinkar vid min egen månpool. Jag är säker på att människan kommer att börja kolonisera månen med start runt 2025, och då vill jag vara med.
Här kan du läsa några av Jörgen Städjes artiklar.
Innehållsförteckning
Ålder: 56 år.
Gör: Frilansuppdrag inom journalistik och dokumentation genom egna företaget Qomputor Education Datasystems AB.
Familj: Hustrun Audrone och döttrarna Ramune, 20 år, och Gunilla, 16 år.
Bor: I bostadsrätt i Orminge utanför Stockholm.
Intressen: Simulatorer, partikelfysik, astronomi, elektromagnetisk störning, radio och antenner, ånglok, teknikhistoria och atomklockor. Och så datorer och elektronik, så klart.
”Jörgen är en väldigt trevlig och snäll man som tycker om att umgås med vänner. Han tycker mycket om musik och vi spelar klassisk musik varje dag. Men det blir förstås ett problem när han sitter framför datorn från tidig morgon till sen natt, från måndag till söndag. Därför har vi kommit överens om att lördag och söndag ska vara familjetid, och det håller vi på – annars blir vi i familjen tokiga. Både Jörgen och jag arbetar jättebra i köket och gillar att uppfinna ny mat eller testa nya recept från vänner – det kan man kanske se på våra kroppsformer. Men när det är dags att städa blir det svårare. Jag behöver prata om den kommande städningen i tre dagar, men sedan gör vi hälften var. Nyss har han dessutom renoverat vardagsrummet.”