Livet med Windows 8 Pro på en vanlig skrivbordsdator kan te sig en smula underligt. Reflexen att klicka på startknappen sitter i ett tag, men på en surfplatta kommer saken i en annan dager.

Live.com ett måste?

Så fort datorn startas pockar Windows på att vi ska ange (eller skapa) ett Microsoft Live-konto, naturligtvis i syfte att inlemma användarna i sitt ekosystem. Men Live-kontot behövs bara för att skaffa appar från Microsofts butik Store, i övrigt är Microsoft ödmjukt och lägger inte hinder i vägen för anslutning till exempelvis Google-konton.
Installerat på en surfplatta kommer Windows 8 verkligen till sin rätt. På en platta finner vi snart att det är just Metro-gränssnittet med sina tiles, de ”levande apparna”, som man vanligtvis vill ha uppe. De matar kontinuerligt på med information om ny e-post, kommande kalenderhändelser och liknande.

De funktioner som återfinns när man håller muspekaren ute i hörnen fungerar betydligt bättre med fingrarna. Vi kommer, något förvånade, på oss själva med att mer och mer använda startmenyns appar och bara undantagsvis gå till det traditionella gränssnittet.


Startmenyn med sina tiles – de ”levande apparna” med till exempel ny e-post och Facebook-uppdateringar. Vi kommer på oss själva med att utgå härifrån allt oftare ju mer vi använder Windows 8 på en platta.

I Pro-versionen av Windows 8 saknas inga funktioner för att få datorn att uppföra sig korrekt i ett företagsnätverk. Anslutning till AD, policyer och så vidare sker utan protester. Vi slås av att det hela, bortsett från startskärmen och frånvaron av startknapp, känns precis som Windows 7, och ur ett företagsperspektiv fungerar 8:an exakt som 7:an.

Pilligt Pro-läge

Apparna är visserligen rena och snygga, men i många fall saknar de inställningsmöjligheter i den omfattning vi skulle önska. Men det är väldigt lätt att använda dem, de fungerar utmärkt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld toppklassProdukt: Windows 8 Pro
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Operativsystem för pekskärmsdatorer
Version: 32-bitars, svensk
AD-server: Windows 2008 R2
Testat på hårdvara: Lenovo Tablet 2 med docka
Cirkapris: 2 300 kronor, cirka 1 300 kronor för uppgradering från Windows 7

+ Pro-versionen är ett ”riktigt” operativsystem.
Startsidan och apparna kommer till sin rätt på en platta.
Fungerar sömlöst i befintlig infrastruktur.
- Smått och pillrigt med traditionella applikationer på liten skärm.
Skärmtangentbordet fungerar ibland dåligt tillsammans med traditionella applikationer.

BETYG
Prestanda: 20 av 25 
Användarvänlighet: 20 av 25 
Funktion i AD: 25 av 25 
Funktion som surfplatta: 22 av 25

TOTALT: 87 av 100