Värre är det att använda det traditionella gränssnittet med de traditionella applikationerna, åtminstone med fingrarna. Med en tiotumsskärm och relativt hög upplösning blir till exempel högerklicksmenyerna så små att det är nästan hopplöst att träffa rätt. Med mus går det bättre, men det är fortfarande småttigt.

För skrivandet finns ett grafiskt tangentbord, men någon outgrundlig anledning aktiveras inte detta vid användning av traditionella applikationer, till exempel Word. Det uppstår dessutom ganska snart situationer där tangentbordet täcker området där man vill skriva, och enda sättet att få fram ytan är att klicka ned tangentbordet.

Windows 8 kommer mer till sin rätt på en surfplatta, i detta fall en Lenovo Tablet 2. Trots ganska klen hårdvara, Intel Atom och två gigabyte ram, fungerar det riktigt bra.

I de nyare apparna fungerar tangentbordet dock som det ska. Känslan i det är inte heller helt perfekt, ibland får vi knacka några gånger med fingret innan det ”tar”, men det kan lika gärna bero på skärmen.

TechWorlds slutsats

På det hela taget är Windows 8 en positiv utveckling av Windows 7. Den nya startmenyn fungerar efter viss tillvänjning bra på vanliga datorer, men kommer verkligen till sin rätt på en pekplatta.
Vissa saker kan irritera, men det handlar i huvudsak om att vi hamnar i upp och ned-vända världen där traditionella applikationer blir lite pillriga att använda på en pekplatta med liten skärm.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld toppklassProdukt: Windows 8 Pro
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Operativsystem för pekskärmsdatorer
Version: 32-bitars, svensk
AD-server: Windows 2008 R2
Testat på hårdvara: Lenovo Tablet 2 med docka
Cirkapris: 2 300 kronor, cirka 1 300 kronor för uppgradering från Windows 7

+ Pro-versionen är ett ”riktigt” operativsystem.
Startsidan och apparna kommer till sin rätt på en platta.
Fungerar sömlöst i befintlig infrastruktur.
- Smått och pillrigt med traditionella applikationer på liten skärm.
Skärmtangentbordet fungerar ibland dåligt tillsammans med traditionella applikationer.

BETYG
Prestanda: 20 av 25 
Användarvänlighet: 20 av 25 
Funktion i AD: 25 av 25 
Funktion som surfplatta: 22 av 25

TOTALT: 87 av 100