I vår pågående kampanj att avbefolka Sveriges arbetsplatser har vi nu tittat på Adobe Connect 9 som lägger webbmöten där de hör hemma – helt på webben.


De olika modulerna i mötesrummen kan flyttas runt och skalas om precis som fönster på Windows-skrivbordet. Ser man inte upp kan det snabbt bli rörigt.

Tre olika köpsätt

Det finns tre sätt att skaffa Adobe Connect. Det första är en version kallad ”hosted deployment”. Det är kort och gott en molntjänst mot en abonnemangsavgift. Du betalar för möjligheten att ”hosta” möten, det vill säga sätta upp mötesrum och bjuda in fritt antal deltagare. Det kontot är personligt knutet till en viss medarbetare, men som ett alternativ kan man abonnera på till exempel 20 ”stolar” i ett mötesrum.

Då kan vem som helst på företaget bjuda in till och leda mötena, men de är begränsade till dessa 20 platser. Du får ett konto hos Adobe, loggar in och sköter all administration via en webbläsare.
Det andra sättet är att få en dedikerad server hos Adobe med ökad servicenivå och lastdelning, högre videokapacitet, med mera.


Mötesrummen består av dels videorutor och chattfönster, dels verktyg som till exempel det här, där värden delar en pdf-fil.

Den tredje varianten är en server installerad lokalt till ett fast pris. Då kan man koppla in företagets lokala ldap och Active Directory och integrera med ip-telefoni och videokonferenssystem enligt sip och h.264-standard.

Långt upp i molnet

Vi har testat den första varianten, och kan konstatera att det ska mycket till i kontroll- eller kapacitetsbehov för att rättfärdiga de andra två. För ett litet eller medelstort företag på upp till några hundra användare finns det ingen anledning att inte förpassa hela hanteringen så långt upp i molnet det bara går.

Connect sköter hanteringen av konton, rättigheter, mötes- och resursplanering på ett redigt och strukturerat sätt, utan att krångla till det allt för mycket. Schemalägg ett möte, välj ut deltagare från registrerade användare eller generera en webblänk som även externa gäster kan komma åt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Connect 9 (hosted deployment)
Tillverkare: Adobe
Kontakt: www.adobe.se
Licenstyp: Abonnemang
Systemkrav – Windows: Windows XP SP 2/Vista/7/8, 1,4 GHz Pentium 4 (2 GHz för Vista), 512 MB RAM (1 GB för Vista), Internet Explorer 6, Firefox 2.X, Google Chrome
Systemkrav – mobilt: IOS 3, Android 2.2 eller nyare. Adobe Air för Android.
Systemkrav – Mac OS: Mac OS X med 500MHz G3 eller 1.83GHz Intel Core Duo, 512 MB ram, Firefox 2.X, Safari 2.X eller Google Chrome.
Systemkrav – övriga system: Linux (Ubuntu 10, Red Hat Enterprise, SUSE 9.X/10.X) samt Solaris med Firefox 2.X och eller nyare. Citrix Xen App 6.
Cirkapris: Företag med 200 an­ställda: startkostnad 12 000 kr, därefter 340 kr per månad för personlig licens, eller 480 kr per månad för delad licens.

+ Många funktioner.
God video­kvalitet.
Anpassningsbart.
- Dyrt.
Ibland onödigt komplext.

BETYG
Funktioner: 16 av 20 
Videokvalitet: 17 av 20
Användarvänlighet: 15 av 20
Anpassningsmöjligheter: 18 av 20
Prisvärde: 9 av 20

TOTALT: 75 av 100