Möten med Flash

Själva mötena sker i ett Flash-baserat webbgränssnitt. För ett par funktioner krävs ytterligare webbläsartillägg, som i dagsläget inte stöds i Chrome.


Startsidan för administratörer ger bland annat tillgång till möjligheten att skapa mötesrum, klassrum, ladda upp filer, media och dokument, registrera användare och dela ut rättigheter.

Gränssnittet har olika moduler som kallas pods, ljud och bild från webbkamera och chattfönster till virtuell whiteboard, fildelning, visning av dokument, skärmdelning, snabba enkäter och mycket mer. Värden har även möjlighet att strömma film i flv-format eller mp3-ljud.
Mötesvärden väljer själv hur sidan ska se ut, med förinställda mallar eller genom att möblera om, skala, ta bort och lägga till funktioner efter eget tycke. Det finns också en Connect-app för IOS och Android.

Ett möte kan ha upp till 100 deltagare. Mötesvärden har full kontroll över såväl deltagarnas möjlighet att använda mikrofon och webbkamera, som vem som ska få ordet i modererade diskussioner.

Utmärkt kvalitet

Videokvaliteten är så vitt vi kan se utmärkt, när vi testar begränsas den enbart av hårdvaran hos deltagande datorer. En värd med bra kamera och mikrofon borde kunna hålla högklassig presentation via nätet.

Ett vanligt användningsområde för Adobe Connect är som elektroniskt klassrum för skolor och online-semiarier, där en eller en handfull deltagare är mer aktiva som föreläsare eller panel, medan flertalet deltar passivt och kommunicerar via chatt. Connect har också speciella funktioner just för virtuella klassrum, kursplanering och uppföljning.

En sista högintressant funktion som vi vill nämna är möjligheten att sätta upp webbevent och anordna webbsändningar. Systemet hjälper dig skapa en snygg inbjudningssida, ta emot registreringar och rama in eventet på ett proffsigt sätt, och ge god prestanda på de bandbreddskrävande webbsändningarna till masspublik. Det här ingår dock inte i grundutbudet utan kostar extra.

TechWorlds slutsats

Det mesta med Adobe Connect är imponerande. Det är relativt enkelt att använda och mycket kraftfullt.
Frågan är vad det hela är värt. Connect innebär en rejäl startkostnad och löpande månadskostnader beroende på hur många mötesvärdar man behöver. För den som bara vill ha ett snabbt och okomplicerat oplanerat videosamtal då och då räcker Skype och en inbjudan via vanliga kalenderfunktionen gott och väl. I Connect är detta varken prisvärt eller enkelt.

Adobe Connect är lämpligt för den organisation som gör ett medvetet val att utnyttja tjänsten fullt ut, har en strategi för webbaserade möten och har ambitiösa användare som tar sig tid att lära sig att mästra funktionerna.

Har du inte det? Ta ett steg tillbaka om tänk igenom den biten först.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Connect 9 (hosted deployment)
Tillverkare: Adobe
Kontakt: www.adobe.se
Licenstyp: Abonnemang
Systemkrav – Windows: Windows XP SP 2/Vista/7/8, 1,4 GHz Pentium 4 (2 GHz för Vista), 512 MB RAM (1 GB för Vista), Internet Explorer 6, Firefox 2.X, Google Chrome
Systemkrav – mobilt: IOS 3, Android 2.2 eller nyare. Adobe Air för Android.
Systemkrav – Mac OS: Mac OS X med 500MHz G3 eller 1.83GHz Intel Core Duo, 512 MB ram, Firefox 2.X, Safari 2.X eller Google Chrome.
Systemkrav – övriga system: Linux (Ubuntu 10, Red Hat Enterprise, SUSE 9.X/10.X) samt Solaris med Firefox 2.X och eller nyare. Citrix Xen App 6.
Cirkapris: Företag med 200 an­ställda: startkostnad 12 000 kr, därefter 340 kr per månad för personlig licens, eller 480 kr per månad för delad licens.

+ Många funktioner.
God video­kvalitet.
Anpassningsbart.
- Dyrt.
Ibland onödigt komplext.

BETYG
Funktioner: 16 av 20 
Videokvalitet: 17 av 20
Användarvänlighet: 15 av 20
Anpassningsmöjligheter: 18 av 20
Prisvärde: 9 av 20

TOTALT: 75 av 100