Tre länder har offentliggjort planer på permanent bosättningar på månen framåt år 2020–2030, nämligen USA, Japan och Ryssland. Intresset har huvudsakligen väckts av det faktum att det verkar finnas massor av vatten på månen, och därmed, genom elektrolys, syre.


Det är lämpligt att gräva ned sig under månytan och skapa en under-måniskt stad, kanske i någon av kanalerna där det en gång runnit lava. Bilden visar motsvarande koncept under Mars yta, men det torde se likadant ut på månen. Bild: Alex Koshelkov, akoshelkov.com

Men en bosättning på månen måste i det långa loppet löna sig ekonomiskt. Någon eller något ska betala det. När den första adrenalinrusningen är över stundar hårt arbete med att utvinna månens resurser och skicka tillbaka till hemplaneten. Månens metaller behövs på jorden och månens helium-3 behövs om människan någonsin ska kunna ta språnget ut i universum. Och det språnget måste vi ta.

Vi måste sprida ut oss

Den store fysikern Stephen Hawking har sammanfattat behovet: ”Mänsklighetens långsiktiga överlevnad är i riskzonen så länge vi är begränsade till en enda planet. Förr eller senare skulle katastrofer som en kollision med en asteroid eller ett kärnvapenkrig kunna utrota oss alla. Men om vi sprider oss ut i rymden och inrättar oberoende kolonier bör vår framtid vara säker. Det finns inget annat ställe som jorden i solsystemet, så vi skulle behöva resa till en annan stjärna.”
Nasa har redan funderat ut och formulerat sina skäl till en månbas, nämligen att:

  • utöka människans närvaro på månen och möjliggöra en bosättning
  • forska om jordens historia, solsystemet och universum
  • testa teknik, system och prospektering för att minska riskerna och öka produktiviteten i framtida uppdrag till Mars och vidare
  • ge möjlighet till delad, fredlig samverkan mellan nationer
  • expandera jordens ekonomiska sfär
  • engagera allmänheten, uppmuntra skolelever och bidra till att utveckla den högteknologiska arbetskraft som kommer att behövas för att hantera morgondagens utmaningar.

Fakta

Shackleton Energy Company – inklusive video med affärsidén:
shackletonenergy.com

Bättre bilar på månen:
tinytw.se/manbil

Interplanetärt internet:
tinytw.se/rymdnat

Massor av vatten på månen:
tinytw.se/manvatten

En arkitektbyrå vill printa månhus av månsand:
tinytw.se/arkmanhus

På Wikipedia finns bra artiklar om månfärder (List of current and future lunar missions), månbaser (Moonbase)
och rymdbosättning (Space colonization).
Skönlitteratur skriven av folk som förstår sig på teknik:
”Revolt mot jorden”(”The Moon is a Harsh Mistress”) av Robert A Heinlein och ”Mord på månen” av Ahrvid Engholm.