Dessutom har det visat sig finnas metan-, koldioxid- och ammoniakis, så man har tillgång till kol, kväve och syre i gasform.
– Shackleton Energy Company har klart och tydligt sagt att man avser att bedriva prospektering efter vatten på månen och om man hittar det vill man elektrolysera fram väte och syre och lägga upp bränsledepåer i omloppsbana runt jorden. Inkomsterna ska alltså komma från försäljning av bränsle till alla operatörer som vill skicka syre-väte-drivna rymdskepp runt i solsystemet och bespara dessa besväret att lyfta upp hundratals ton bränsle från jorden. Men det handlar som sagt om att någon ska betala för sig, säger Claes-Gustaf Nordquist.


Claes-Gustaf Nordquist, rymdentusiast som tycker att vi ska satsa helhjärtat på en månbas.

Som att bygga hemma

Bortsett från problemet med vakuum är det inte mycket som skiljer byggarbete på månen från på jorden. En månstad måste ha allt som människan behöver, från bostäder och sjukhus till rekreationsutrymmen och verkstäder. Man måste kunna hantera av allvarliga sjukdomsfall, täta läckor (silvertejp fungerar bevisligen på månen) och reparera elektronik utan snabb hjälp från jorden.

All mat måste odlas lokalt och alla restprodukter måste återvinnas och användas i jordbruket igen. Därför är det viktigt med effektiv avloppsrening. Ändå kan den aldrig bli 100 procent förlustfri, så en viss förnyelse måste ändå komma från moderplaneten.


Den första månbasen blir sannolikt enkel och sannolikt uppblåsbar
för att inte vara för skrymmande under transporten. Det här är Nasa:s idé om hur vi kan börja utbyggnaden. Bild: NASA

De första kolonisatörerna får räkna med att vara vegetarianer och därför blir det viktigt att odla en korrekt blandning växter som ger både proteiner och kolhydrater. I det ständiga solljuset vid polerna kan det inte vara något problem. Vitaminer och spårämnen får sannolikt tas från jorden tills man fått igång tillverkning lokalt.

Syntkött har visat sig fungera, men för närvarande kan det inte bli till mycket mer än hamburgare och köttbullar. De stora biffarna ligger längre fram i utvecklingen.
Långtidsförvaring av mat kommer inte att vara ett problem. Vakuum för vakuumtorkning finns gratis och kyla för kylförvaring också, i skuggan i en krater.

Som ett ishotell

Skydd mot temperaturvariationer, mikrometeoriter och kosmisk strålning ordnar man bäst med ishotellsmodellen, alltså man bygger upp en stomme och sprutar upp månmaterial ovanpå, som får ta smällarna. Ett inre lager av aerogel isolerar staden lika bra som en termos. Medeltemperaturen är inte så förfärligt låg – månen ligger på samma avstånd från solen som jorden. Det är inte heller någon brist på solenergi vid månens poler. Tvärtom brukar det vara problem att kyla rymdfarkoster som går i bana runt månen.

Fakta

Shackleton Energy Company – inklusive video med affärsidén:
shackletonenergy.com

Bättre bilar på månen:
tinytw.se/manbil

Interplanetärt internet:
tinytw.se/rymdnat

Massor av vatten på månen:
tinytw.se/manvatten

En arkitektbyrå vill printa månhus av månsand:
tinytw.se/arkmanhus

På Wikipedia finns bra artiklar om månfärder (List of current and future lunar missions), månbaser (Moonbase)
och rymdbosättning (Space colonization).
Skönlitteratur skriven av folk som förstår sig på teknik:
”Revolt mot jorden”(”The Moon is a Harsh Mistress”) av Robert A Heinlein och ”Mord på månen” av Ahrvid Engholm.