Gång på gång har Blackberry försökt slå sig in på den nordiska marknaden, men utan att lyckats. Android och Iphone har helt enkelt varit för dominanta, och när inte ens Windows Phone kan kliva in och konkurrera mer än i marginalen blir det svårt för ett i svenska ögon okänt system att hävda sig.

Nya versionen, Blackberry 10 OS, och flaggskeppsmodellen Z10 är dock väl värda en titt. Blackberry har lämnat qwerty-tangentborden bakom sig och Z10 ser ut, presterar och fungerar som vilken premiumtelefon som helst från Apple, Samsung, LG eller Nokia.


Webbläsaren i Blackberry 10 OS är en av de bättre i mobiler. Den laddar stora sidor snabbt och navigerar enkelt, även när man slår på Flashstödet.

Matchar Windows Phone
Prestandamässigt matchar Z10 de bästa Windows Phone 8-modellerna, med dubbelkärnig Krait-processor och två gigabyte ram-minne. 16 gigabyte inbyggd lagring är inte så generöst, men man har plats för ett micro-sd-kort om man vill utöka. Både kortet och det inbyggda flashminnet kan enkelt krypteras.


Med företagssystem som stödjer Active Sync går det att ställa in telefonen så att alla företagets resurser bara kan nås genom en avgränsad del av telefonen. Funktionen kallas Balance.

Telefonen har lte-stöd för snabb uppkoppling över 4g, men tyvärr inte stöd för de snabbare 3g-varianterna, utan bara hsdpa. Det gör att den i dagsläget lämpar sig bättre på Net2Mobility:s nät (Tele2 och Telenor), de som har 900 megahertz lte i glesbygd, vilket de andra inte börjat med ännu. Men det är temporärt, alla operatörer bygger ut kapaciteten konstant.

Dessutom har Telia i dagsläget inte stöd för Blackberrys enterprise-funktioner, det kan vara ett annat skäl att välja en annan operatör.

Bildskärmen är en högklassig ips-panel med hög punkttäthet och ljusstyrka. Skärmstorleken är på 4,1 tum, vilket placerar den en bit under de allra största lurarna just nu.

Å andra sidan är det kanske skönt att ha en telefon som faktiskt går att enkelt och bekvämt stoppa undan. Den är tunn, spartanskt utformad och känns stabil och stryktålig. Baksidan är i greppvänligt gummi, och är löstagbart med utbytbart batteri, simkortsplats och minneskortplats bakom.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Blackberry Z10
Kontakt: blackberry.se
Processor: Qualcomm Krait, 1,51 GHz dual core
Grafik: Adreno 225
Minne: 2 GB ram
Lagring: 16 GB, plats för micro sd
Skärm: 4,2 tum ips, 768 x 1280 bildpunkter
Ljusstyrka: 712 cd/m2
Kamera: 8 megapixel (bak), 2
megapixel (fram)
Mobildata: Gprs, edge, umts,
hsdpa, lte
Övrig kommunikation: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Anslutningar: Micro usb, micro hdmi, hörlur
Operativsystem: Blackberry 10 OS
Storlek: 66 x 130 x 9 mm
Vikt: 138 g
Cirkapris: 4 700 kronor

+ Kraftfull och välbyggd.
Bra grundutbud av funktioner och appar.
Balance-funktionen.
- Begränsat app-utbud.
Annorlunda gränssnitt.
Stöds ej av alla operatörer.

BETYG
Byggkvalitet: 15 av 20
Administration: 17 av 20
Användarvänlighet: 13 av 20
Prestanda: 15 av 20
Prisvärde: 12 av 20

TOTALT: 72 av 100