Design kan vara av yttersta betydelse för hur bra en produkt går hem hos användaren, något som inte minst Apples produkter är ett bevis på.
En modell som aldrig färdigställdes var något av en föregångare till Ipad. ”Tablet Mac” från 1982 hade pekskärm och möjlighet att ansluta extrautrustning som tangentbord och diskettstation.
Apples vd Steve Jobs var en ivrig förespråkare för god design, men i början av 1980-talet hade företaget börjat stöta på motgångar, till exempel spretig intern produktdesign och en växande konkurrens från IBM:s persondatorer.
Behövde något drastiskt
1982 konstaterade Steve Jobs att han behövde göra något drastiskt för att få företaget på rätt köl. Han bestämde sig för att dra igång ett designprojekt som skulle komma att omforma Apples hela varumärke.
Formgivare från hela världen bjöds in till intervjuer hos Apple. Den som slutligen rodde hem kontraktet var den välrenommerade Hartmut Esslinger, grundare av Frog Design och som under 1970-talet framgångsrikt utformat Sonys Trinitron och Wega-produkter.
Blev designchef
Esslinger och Jobs kom så pass bra överens att Esslinger utnämndes till Apples designchef, och hans formgivning kom att genomsyra så gott som samtliga Apples produkter från 1982 till 1990.
I januari 2013 släpptes boken ”Design Forward”, där Hartmut Esslinger berättar om hur innovation hos nyckelaktörer kan förändra hela konsumentmarknaden på ett positivt sätt. Han delar också med sig av en hel del detaljer kring arbetet med Apple, till exempel hur ”snow white”-formspråket togs fram och inte minst alla de produktkoncept som utvecklades.
Inte bara datorer
Extra spännande är det förstås att se alla de saker som aldrig blev verklighet, för bland produkterna hittar vi inte bara datorer utan även sådant som Apple inte producerade på den tiden, så som telefoner och musikspelare.
Apple Baby Mac, 1985, skulle med nyutvecklad skärm och trådlöst tangentbord och mus ta Apple in i framtiden. Esslinger trodde det kunde bli en av tidernas bästa produkter någonsin. Men Steve Jobs sparkades från Apple innan datorn hann bli verklighet.
Esslinger ville förankra Apples design i nordamerikansk mytologi och tittade på allt från Navajo-indianernas sandmålningar till aztekernas stenreliefer, vars figurer ofta påminde om astronauter. Tanken är därför att Apples datorer ska ses som små människor.
De nya koncepten täckte inte bara datorer utan även produkter utanför Apples område. Telefoner, tv-anslutna system och musik- och videospelare togs också fram, både för att renodla formspråket och för att vara redo för framtida expansioner. Steve Jobs var redo för framtiden redan 1982.
”Snow white”-designen trimmades med tiden och fick mer markerade detaljer. Produktlinjen
Apple II GS blev det första och sista system att fullt ut, inklusive alla tillbehör, vara utformat efter den förfinade designen.
Till skillnad från många andra designer har ”snow white” som formspråk klarat tidens tand riktigt väl. När Jonathan Ive 2001 skulle formge Apples första Ipod återvände han nämligen till just Esslingers designarbete.