Det är uppenbart att en person inte kan vara överallt på en gång, på grund av tidsbrist, fara eller helt enkelt för att miljön inte är möjlig för människor, till exempel inuti en reamotor, en vulkan eller inuti en molekyl. Man kanske vill träffa flera personer i olika länder samtidigt.


Så kan det bli i framtiden: TechWorld Turist-O-Matic visar Eiffeltornet i förstärkt verklighet. Bakgrundsbild: Hteink Min.

Lösningen är att låta datorerna simulera omvärlden och låtsas att man befinner sig i den där molekylen, eller på kontoret i New York utan att resa dit.

Vr + ar = mr


Den övergripande termen för det här är mixad verklighet, alltså mr, mixed reality. Den innefattar alltså både virtuell verklighet (virtual reality, vr) och förstärkt verklighet (augmented reality, ar) vilka kompletterar varandra och delvis kan flyta in i varandra.

Började med träsimulator

Som den första verkligt framgångsrika virtuella verkligheten kan räknas Edwin Links Link Trainer, en pneumatisk flygsimulator i trä från 1927.


Edwin Links flygsimulator Link Trainer, en pneumatisk vr-maskin. Den svarta huven ska fällas ned över piloten eftersom avsikten var att träna instrumentflygning. Bild: Justin Schneider.

I dag är simulatorerna så bra att flygtid i en simulator räknas som flygtid i ett verkligt flygplan.

För att verkligheten ska kunna bli sant virtuell måste man kunna gå in i, och befinna sig och röra sig inuti den. I utvecklingens början tog man det här bokstavligt och byggde stora rum med projektionsdukar på alla sex väggar, så man kunde leva inuti en filmduk. En sådan vr-kub byggdes på KTH år 1998, men lades ned några år senare då utvecklingen gått vidare.


Eftersom man inte kan gå in i en syntetisk värld på riktigt måste en syntetisk person göra det i stället. En sådan kallas för en avatar. Du kan konfigurera den hur du vill.