Många gör glasögon

Praktisk virtuell verklighet har krympt. Flera företag håller på med mr-glasögon, till exempel Google (Project Glass), Oakley, Microsoft (för Xbox), Apple och Vuzix (Smart Glasses M100), mest avsedda för ar till konsument.

Med den typ av information som visas i ingångsbilden till den här artikeln behöver du aldrig gå vilse i världen – bara titta på vad som helst och internet bidrar med massor av nyttiga data. På många ställen i världen har man börjat sätta upp qr-koder på väggarna eller till och med att lägga dem med gatsten, som leder rakt in i Wikipedia.

Penny tar det på allvar


Det företag som kommit längst med mr-glasögon är Västeråsföretaget Penny, man har en prototyp färdig för massproduktion. Där andra mest ser en nöjestillämpning, ser Pennys Erik Lundström yrkestillämpningar.


Erik Lundström, Penny AB.

– Vi har talat med flera stora biltillverkare som vill använda våra glasögon i produktionen. Glasögonens kamera tittar på ett motorblock och programmet talar om vilka komponenter som saknas, visar hur de ska monteras och så vidare. Man kan med ungefär samma metod ställa ut virtuella föremål i verklig stadsmiljö och skapa äkta mr. Vi har ställt ut en cad-modell av en bil på en gata, så man kan gå runt bilen och se den ur valfri vinkel, en kraftfull simulator direkt i verkligheten.