Arbeta hemifrån


Våra vägar blir allt mer igenkorkade, flyget förorenar luften och vår verkliga värld kanske inte klarar det hur länge som helst.

Virtuellt hemarbete är lösningen, men hur ska man få det så verklighetstroget att de anställda inte tröttnar efter ett tag, eller inte längre tror på simulationen?

På det virtuella kontoret kan medarbetarna träffas och känna gemenskap. Medarbetarna kan höra varandras röster i 3d-stereo, dricka virtuellt kaffe i ett virtuellt fikarum och jobba i gemensamma projekt, vare sig de befinner sig i Singapore eller på månen.

Virtuellt blir normalt


Att bygga någorlunda övertygande 3d-världar kan numera vem som helst, i datorspel som ”The Sims”, och att skaffa sig en avatar och utrusta den med lämpliga kläder och olika tillbehör, ja det gör också varenda kotte numera i spel som ”World of Warcraft”. Att röra sig och leva i en virtuell värld håller på att bli något naturligt.


Gunilla Städje, designelev.

För att få veta lite mer om det här behövde vi inte gå längre än till Gunilla Städje, som studerar på Design and Construction College i Stockholm.

Jag bad dig skapa ett virtuellt kontor. Var det svårt? Tog det lång tid?

– Det tog inte lång tid och var inte svårt eftersom jag brukar designa hem och hus. Det var lite ovanligt att designa ett kontor. Det tog en kvart. Jag arbetar på en Macbook Air och använde ”The Sims 3”. Där finns bibliotek med allt du behöver för att designa, datorer, telefoner, papperskorg, bokhyllor och belysning.


Det virtuella kontoret med anställda och olika attribut för olika arbetsuppgifter – telefonen motsvarar extern kommunikation, tv:n videokonferens, bokhyllorna är referensdatabaser och papperskorgen avser förstörande av information.