Vill du arbeta med konstruktion av virtuella världar i framtiden?

– Ja, det är enklast att få fram en design. Det är ett bra redskap när man vill utveckla sig inom det ämne som jag pluggar, design och inredning. Man kan prova helt nya saker och inte bli inskränkt på en sorts design. Helst skulle jag vilja designa med fingrarna på en stor multitouch-skärm så man kan dra objekt på ett enkelt sätt och har mycket plats att arbeta på. En mus är lite begränsad, säger Gunilla Städje.


Dassaults Catia Natural Sketch är ett ritbord på vilket du kan rita ”inåt” i bilden och snabbt manipulera objekt i 3d.


Strax har vi en bil med naturligt glansiga ytor inställd i en tredimensionell värld. 

Draget till sin spets


I filmen ”The Matrix” var vr dragen till sin absoluta spets, med datavetenskapare som hjältar. I handlingen lever alla människor i en virtuell värld, styrd av en maskincivilisation som använder människornas kroppar som energikälla.


Virtuell verklighet används på snart sagt vartenda sjukhus i dag. Bilder från magnetresonanskameran kan vridas och vändas och ”plockas sönder” så att patientens inre kan beskådas. Bild: NASA.

Vr kommer att få motsvarande betydelse när främmande världar ska undersökas i framtiden – kommande landningar på månarna Titan och Europa, när sonder ska landa på Venus eller falla in i Jupiters atmosfär, aktiviteter som vore dödliga för människan.

Och minns du filmen ”Den fantastiska resan”, där en miniatyrubåt åker runt i människokroppen och botar sjukdomar? Det råder inget tvivel om att detta inom kort kommer att realiseras som en vr-färd, med en kamera i pillerstorlek.