Försäljningen av Mac-enheter till amerikanska företag går bra nu. I höstas noterade Apple en marknadsandel på 9,3 procent i USA vilket kan jämföras med 5,4 procent ett år tidigare.


Analysföretaget Forrester frågade 10 000 företagsanvändare i 17 länder vilka typer av datorer och mobila enheter de använder. 21 procent svarade att de utnyttjar en eller flera Apple-enheter i jobbet. 11 procent av det totala antalet enheter är Iphones, 9 procent är Ipads och 8 procent är Mac-datorer.

Förklaringen kan vara att Iphone och Ipad har banat väg. De företag som redan äger en telefon eller surfplatta från Apple kan i många fall mycket väl tänka sig att även skaffa datorer från samma tillverkare.

Följden är att det också dyker upp allt mer mjukvara för Mac, inte minst inom området för säkerhetskopiering. Acronis är ett av de senaste exemplen på utvecklare som har anpassat sin mjukvara för OS X och Time Machine, programmet för säkerhetskopiering som ingår i os:et.

Backup på högre nivå

Det har visserligen inte varit några problem att göra backup på Mac tidigare, men nu är det lättare att skala upp det till en högre nivå och integrera säkerhetskopiorna i ett arbetsflöde som passar för stora företag.


I början av mars publicerade Techworld en läsarundersökning på webben som bekräftar att Mac redan är ganska vanligt förekommande på landets arbetsplatser. Antal svarande: 218

Även Airwatch och Mobileiron erbjuder numera en Mac-version av sina verktyg för hantering av mobila enheter. I det fallet handlar det däremot inte om säkerhetskopiering. Programmen kontrollerar i stället allt från kryptering till lösenord på mobiltelefoner och surfplattor.
Jamf och Dell och har tagit fram tillägg för Mac-administration för Microsofts System Center PC-server, och bland annat Centrify, Dell, Landesk och Symantec ligger bakom administrationsverktyg för Mac som är anpassade för flera olika plattformar.

Iphone banar vägen

Frågan är om den amerikanska Mac-trenden även är på väg att göra intåg i Sverige.


Torbjörn Jonsson, Atea.

Torbjörn Jonsson, som är affärsansvarig för Apple på Atea, tror att det är möjligt.

– Absolut. Vi ser att Mac tar plats inom allt fler företag, och jag tror att Iphone och Ipad banar vägen. Det handlar däremot inte om att ersätta den traditionella kontorsdatorn rakt av, utan snarare om att låta de anställda göra ett eget val. Många företag utrustar också ledningspersoner med Mac och då sprids de alltmer.

Han berättar även att man har infört något som kallas fritt val inom den egna organisationen på Atea.
– De som nyanställs eller har rätt att byta dator kan välja mellan Mac och pc. Vi vet att det uppskattas av personalen och att det gör oss ännu mer attraktiv som arbetsplats.