Fakta
Namn: Niklas Goude.
Ålder: 30.
Bor: Stockholm.
Gör: ”Automatiserar allt” (seniorkonsult på Truesec).
Andra intressen: Gitarr, hårdrock.
Bäst just nu: Gibson Zakk Wylde Buzzsaw.
Sämst just nu: Snön.
Ser fram emot: Sweden Rock Festival.
Hur väcktes ditt intresse för teknik?
– Jag har nog alltid varit intresserad av teknik, så det började rätt tidigt. Men intresset för datorer väcktes när min bror köpte en Commodore 64, då blev det främst väldigt mycket spelande.

Att skapa saker på datorn började för mig med html, som jag tyckte var väldigt intressant. Jag satt ganska mycket med det. Sedan har det väl rullat på.

Hur utvecklades det?
– Efter gymnasiet och lumpen hittade jag en ky-utbildning inom it-säkerhet i Göteborg. Jag läste i 2,5 år och gjorde sedan mitt examensarbete på ett företag i samma stad, som erbjöd mig jobb när jag var färdig.

Vad var det som lockade dig med att arbeta med it?
– Det är nog nyfikenheten, och att man hela tiden måste utvecklas och lära sig i takt med att det kommer ny teknik. Det är ett väldigt varierande jobb, och man får blanda in lite kreativitet. Det som lockat mig i alla fall.

Hur hamnade du där du är i dag?
– Jag är från Göteborg, men min tjej började plugga i Stockholm så jag flyttade med, och fortsatte arbeta på samma företag, Enfo Zipper, här uppe. Sedan träffade jag Markus på True­sec. Jag tror att det var i Berlin vi började prata med varandra, och efter ett tag började jag jobba här i stället.

Vad gör du mest i jobbet?
– Det är ganska blandat. Det är en hel del infrastruktur, men jag gör också hälsocheckar av it-miljöer och kollar inställningar och hur man byggt upp miljön. Föreläsningar och utbildningar är också en stor del av arbetet, ungefär 40 procent av arbetstiden, men det kan variera kraftigt från månad till månad.

Vad har gjort dig framgångsrik?
– Jag är målmedveten. Att skriva böcker, blogga och arbete inom olika communities har också gett mig mycket. Sedan kommer en massa klyschor, som att inte ge upp och kämpa hårt, men det är viktigt.

Vilka råd skulle du ge någon som vill arbeta i it-branschen?
– Det viktigaste är att ha ett genuint intresse, och ha en vilja att vara kreativ och hitta på nya saker. Och att inte ge upp så lätt, allt är inte alltid självklart från början utan det kan ta lite tid innan man förstår. Allt ger sig efter ett tag, ju mer man sitter med det och får erfarenhet som man kan bygga vidare på.

Ett annat råd är att inrikta sig på en specifik produkt som man trivs med och lägga stort fokus på just den produkten. I mitt fall var det Powershell som jag satsade på.

Vilket är det mest spännande eller lärorika projekt du varit med i?
– När ett stort industriföretag hade köpt upp ett annat inleddes ett projekt där vi fick åka runt på anläggningar i hela världen och migrera datorer. Det var ett väldigt stort projekt som var enormt lärorikt, dessutom var det ju kul att få resa lite.

Det uppstod också många problem som man inte hade kunnat drömma om skulle hända. En natt tvingades vi hantera en avancerad maskins hårdvara från en gammal XP-dator. Ingen hade någon koll på den, och vi skulle försöka migrera över den till deras nya system. Det var rätt spännande, minst sagt.

Har du något drömprojekt?
– Jag hade nog sagt att jag alltid velat skriva en bok, men nu har jag ju skrivit två böcker om Powershell. Det är för övrigt något jag rekommenderar alla som pluggar eller precis börjat i branschen att göra, att dokumentera allting på något sätt. Jag försökte lära mig så mycket som möjligt om Powershell och hade dokumenterat mycket. Det resulterade i att jag kunde skriva en bok förhållandevis snabbt. Men en dröm utanför it-världen som jag har, är att göra en serietidning.

Vilka vanliga problem ser du ofta ute hos kunder?

– Mycket handlar om enkel felsökningsmetodik, som många inte har riktig koll på. Oftast tar man på sig alldeles för mycket att göra, och får ingenting gjort, när de kanske borde fokuserat på bara ett par specifika saker till att börja med, och sedan lägga till mer eftersom och på så vis lösa helheten.

Hur ser du på framtiden för din del av branschen?
– För min del ser det väldigt ljust ut. Man kan automatisera hela sin Windows Server-miljö med hjälp av Powershell, den kompetensen är efterfrågad. Det som är extra kul är att många i branschen nu börjar snappa upp det, och verkligen vill ta till sig Powershell.

Microsoft satsar ju ”all in” på Powershell och det finns överallt i dag. Så lär dig Powershell. Det är ett gott råd.

Vad skulle du ha gjort om du inte jobbat med it?
– Hade jag helt fått bestämma själv hade jag varit musiker och spelat gitarr på heltid.