TechWorld besökte nyligen det svenska it-rekonditioneringsföretaget Inrego, och flera läsare tyckte artikeln lovsjöng fenomenet lite väl högljutt. Det gällde främst att svenska rekonditionerare tar för bra betalt jämfört med amerikanska, och att det är en anledning till att det startas många flera framgångsrika småföretag i it-branschen där.


En stapel servrar hos Weird Stuff. 99 dollar stycket, dock med äldre cpu och utan hårddisk. Små hårddiskar går att få för 40 dollar.

Och visst, efter att ha vandrat runt i olika begagnat-lador i Sunnyvale, Kalifornien, och sett de oerhört låga priserna på servrar och nätverksutrustning och sedan jämfört med vad andrahandsaktörer som Inrego tar i Sverige, kunde man tro att vi helt enkelt har för gott om pengar här. En begagnad HP Proliant DL380 G5 kostar 1 700 kronor (250 dollar) hos Weird Stuff i Kalifornien, medan en liknande server kostar 6 000 kronor hos Inrego. Eller?

Svårt att jämföra priser
När vi undersöker saken närmare märker vi att jämförelsen haltar. För att jämföra kunders köpkraft och prisnivåer mellan de ungefär lika rika länderna Sverige och USA kan man använda Big Mac-index från tidningen The Economist. 2012 skilde sig prisnivåerna USA-Sverige som 8-11, alltså med 0,73.

Priserna varierar, men en typisk ny bärbar HP kostar enligt HP själva 16 500 kronor i Sverige medan samma maskin i USA kostar 9 000. Big Mac-indexet för persondatorer är alltså i själva verket 0,55. Prisnivån är generellt högre i Sverige än i Kalifornien.


Christoffer Sandell, chef för Inregos utlandsförsäljning.

– Det är sant att maskinvaran är billigare i USA, eftersom nypriserna är lägre där. Tittar man på tjänsten Best Buy, som ungefär motsvarar vårt Blocket, finner man snabbt att det inte är så stor skillnad, kompenserat för prisnivåerna, säger Christoffer Sandell, chef för rekonditioneringsföretaget Inregos utlandsförsäljning.

Behoven måste styra
Det här leder oss till en annan relevant fråga. Behöver ett litet nystartat företag de senaste, mest kraftfulla servrarna?

– Nej. Det är därför Inrego finns. Vi säljer rekonditionerade maskiner med garanti. Och skulle vi ha sålt den Proliant-modell som du tar som exempel, skulle vi ha erbjudit ett lägre pris än Weird Stuff, eftersom det är en äldre modell med svagare processorer. Den du valde är cirka åtta år gammal, medan de vi säljer är betydligt nyare. Vi säljer inte utrustning med för kort livslängd, både av miljöskäl och för att alltför gammal utrustning inte är speciellt attraktiv på marknaden.

Företagen byter sina bärbara datorer efter 18 månader. Är det vettigt? En dator som klarat Microsoft Word i 18 månader, kan inte den klara 18 månader till?

– Det där är inte sant längre. En Sifo-studie som vi lät göra visar att 80 procent av företagen byter sina datorer vart tredje eller fjärde år. 18 månader gäller för mobiltelefoner, säger Christoffer Sandell.
Så allt är tydligen inte bättre i Kalifornien, och det finns mycket att tänka på när man ska byta servrar – om man nu verkligen behöver göra det.

Fakta

Weird Stuff: www.weirdstuff.com
Inrego: www.inrego.se
Prova själv att jämföra mellan www.bestbuy.com och www.inregodirekt.se
Big Mac-indexet: tinytw.se/bigmac