Os-avbildningen för vald sekvens läggs på den lokala hårddisken, varefter andra delar av sekvensen utförs. Det kan till exempel vara att alla säkerhetsuppdateringar från din WSUS-server installeras.

Alltför många installerar fortfarande Windows manuellt, eller med hjälp av Ghost eller ris, eller så försöker de uppfinna hjulet på nytt genom olika kreativa lösningar. Är de medvetna om att Microsoft Deployment Toolkit, MDT, finns? Det är ett verktyg som används världen över, som gör att du på bara några minuter kan komma igång och rulla ut Windows – klient eller server – och dessutom göra installationen automatisk och dynamisk.

MDT är ett grafiskt gränssnitt till de utrullningsverktyg som ingår i både Windows Automated Installation Kit (AIK) och nyare Windows Automated Deployment Kit (ADK).

Nya stöd och finesser


Deployment Workbench heter mmc-konsolen som du arbetar med när du installerat MDT.

Nyheter i MDT 2012 Update 1 är framför allt stöd för Windows 8 och Windows Server 2012, men du får även finesser som övervakning av hur installationerna går, att du enkelt kan lägga till felsökningsverktyget Dart i dina installationer och att Microsofts säkerhetspolicyer appliceras som standard.

Du slipper se gränssnittet

Men det finns även andra godbitar bland nyheterna. En är möjligheten att helt dölja hela gränssnittet förutom just status över hur långt installationen fortskridit, ända till dess att installationen är klar. En annan är att avbildningen läggs på med imagex i stället för via Windows inbyggda installationsmotor för respektive operativsystem.

Efter att du installerat själva Microsoft Deployment Toolkit och ADK (som är en av grundpelarna och förutsättningarna för MDT) behöver du bara göra fyra saker innan du kan börja rulla ut Windows.
Nummer ett är att skapa en så kallat deployment share, det vill säga en nätverksmapp utdelad på nätverket, som kommer att innehålla allt som behövs för att rulla ut Windows. Den behöver inte ligga på en Windows-maskin utan kan ligga på vilket os som helst som stöder smb.


När du startar en maskin via nätverksboot får du upp en lista över alla sekvenser som du kan välja på för att install­era ett operativsystem.

Nummer två är att importera det operativsystem du vill installera.
Nummer tre är att skapa en så kallad task sequence, själva hjärtat av installationen där du styr vad som händer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld toppklassProdukt: Microsoft Deployment Toolkit 2012 Update 1
Produkttyp: Utrullningsverktyg för Windows klient och server
Kan rulla ut: Windows XP, Vista, 7 och 8 samt Windows Server 2003, 2008, 2008 R2 och 2012.
Externa kopplingar: Integreras med fördel i System Center Configuration Manager 2012.
Cirkapris: Gratis (ladda hem via Microsoft Download Center på
tinytw.se/mdc)

+ Dynamisk, stabil och automatiserad utrullning på minuter.
Mycket anpassningsbart.
- Inte helt intuitivt för den oinvigde att komma igång –
inlärningströskel och gränssnitt är inte i alla lägen
Microsoft-standard.

BETYG
Funktioner: 30 av 35 
Gränssnitt: 9 av 15 
Dokumentation: 11 av 15 
OS-support: 35 av 35

TOTALT: 85 av 100