För ett dussintal år sedan var Mac-plattformen i praktiken dödsdömd. Men vinden har vänt och i dag finns OS X, till många it-teknikers förtret, på en hel del kontor ute i landet. Mycket talar dessutom för att det är en trend som fortsätter.

Forrester konstaterade förra året att mer än var femte it-arbetare i världen jobbar med någon form av Apple-produkt på företaget. Det är för all del mest IOS-enheter, men över hälften av företag med fler än 1 000 medarbetare har minst en Mac i nätet. Och det är oftast cheferna som leder vägen.

Massor av hjälp finns

Men det finns inga skäl att deppa, även om skötseln av nykomlingarna har fallit i just ditt knä. I dag är det en smal sak att ta kontroll över klienterna oavsett vilket operativsystem de kör. Har du Mac-enheter i nätverket finns det en lång rad verktyg du kan använda för att hantera dem.

Valet av verktyg styrs i stor utsträckning av hur ni väljer att integrera OS X i er dagliga it-drift. Ni kan införliva administrationen i ert befintliga verktyg, hantera Mac-enheterna separat eller gå över till ett nytt system. Är behovet begränsat kanske det räcker att installera lösningar för effektiv fildelning.


Apple ökar kraftigt bland företagen. Framför allt de yngre och de välbetalda väljer att jobba med Mac om de ges möjligheten – vilket det i allt större utsträckning gör. Källa: Forrester, januari 2013.

Oavsett hur ni vill göra finns det många alternativ på marknaden i dag. Vi listar här ett halvdussin av de mer framstående, men räkna med att TechWorld återkommer till ämnet om plattformen fortsätter växa i popularitet.