Länge var nätfiske via spam-mejl det vanligaste sättet för nätbrottslingar att få sina tilltänkta offer att lämna ut privat information eller klicka på skadliga länkar. I takt med att säkerheten i e-posthanteringen blivit bättre och allt mer av kommunikation mellan människor flyttat över till andra arenor på internet, har också brottslingarna flyttat efter.

Symantec varnar
It-säkerhetsföretaget Symantec släppte i april sin årliga hotrapport, och i den belyser man det ökade problemet med attacker genom sociala nätverk.

Bland annat pekar man på en betydande ökning av spam och nätfiske via sociala medier de senaste åren, och menar att det beror just på att brottslingar följer efter användarna till populära webbplatser.

Allteftersom Facebook och Twitter har vuxit i popularitet bland användarna, har de även lockat alltfler brottslingar. Men under det senaste året har nätbrottslingar också börjat rikta in sig på nyare, snabbväxande sajter som Instagram, Pinterest, och Tumblr.
Ett typiskt angreppssätt som Symantac tar upp är falska presentkort, omröstningar och erbjudanden. I rapporten framgår att dessa typer av bedrägerier står för mer än hälften av alla angrepp i sociala medier.

Under 2012 skedde över hälften av attackerna i sociala nätverk genom olika typer av falska erbjudanden och inbjudningar till grupper eller event. Ett annat vanligt angreppssätt är att låta användarna själva ovetande dela skadliga länkar med sina vänner. På samma sätt utnyttjar man människors vana att klicka på like-knappar och dirigerar om dem till skadliga länkar. Ett något angrepp är att lura användaren att installera ett tilläggsprogram i sin webbläsare eller att klistrar in en skadlig kodsträng direkt i adressfältet. Källa: Symantec Internet Security Threat Report 2013.

Var har ditt företag för policy för sociala nätverk?
Det är inte längre tillåtet att rösta.