IDG Medlem
Här har vi samlat allt som gäller ditt medlemskap
Stäng
1/10 Bahnhofs modulära datacenter, Kista, Sverige

Bahnhof hyr utrymme i traditionella datacenter, men utanför Kista bygger de också en modulär variant bestående av en upplåsbar central del som kan kopplas samman med tre portabla bepansrade stålrum innehållandes datacenterhårdvara. Den centrala delen fungerar både som kontor och uppackningsrum för hårdvara. Bahnhof uppger att den modulära uppbyggnaden gör att den initiala investeringskostnaden blir lägre än normalt samt att man kan växa i takt med att behovet ökar. Datacentret öppnar i vår.


2/10 Google Data Center, Hamina, Finland

Det forna pappersbruket valdes dels för de stora golvytorna, men även för att det är beläget vid finska viken där det finns en obegränsad tillgång på vatten som kan kyla datacentrets servrar. Vattnet pumpas genom en 450 meter lång tunnel till en värmeväxlare där färskvattnet som cirkulerar kring servrarna kyls ned av havsvattnet. Det varma havsvattnet blandas sedan med kallt vatten innan det skickas tillbaka, allt för att minska miljöpåverkan. Anläggningen har inga kompressorer och använder inte heller några köldmedier.


3/10 Princeton High-Performance Computing Data Center, Princeton, New Jersey, USA

Det här 4 400 kvadratmeter stora datacentret justeras hela tiden för att maximera energieffektiviteten, något som har gjort att det har LEED-certifierats (Leadership in Energy Environmental Design) av amerikanska Green Building Council, och då pratar vi alltså om guldnivån. Uppvärmning, ventilation och klimatanläggning kontrolleras av Automated Logic. Hårdvaran i datacentret används bland för att studera allt från gravitationsvågor till vad som händer när man lägger till träd i klimatmodeller.


4/10 OVH Data Center, Beauharnois, Quebec, Kanada

OVH har byggt om en gammal aluminiumfabrik så att den fungerar för ett modernt datacenter med effektiv värmeöverföring. Planen är att alla värmeledningar ska anslutas mot ett system som skickar ut värmen från taket. Företaget säger att de inte behöver traditionell kylteknik utan att de istället använder sig av egendesignade lösningar. Elektriciteten kommer från ett vattenkraftverk i närheten. Det nya datacentret har plats för 360 000 servrar.


5/10 Deltalis Radixcloud Data Center, Attinghausen, Schweiz

Det här datacentret i Alperna var tidigare en kontrollcentral för det schweiziska flygvapnet och håller därför en hög säkerhetsnivå. Tack vare placeringen i bergen kan det dra nytta av den kalla luften och smältvatten från glaciärerna. Datautrustningen består av modulära enheter levererade av nederländska Minkels.


6/10 Microsoft Data Center, Dublin, Irland

Microsofts första megadatacenter i Europa ligger i Dublin och omfattar 28 000 kvadratmeter. Det använder den omgivande luften för att kyla hårdvaran på insidan – mellan 1971 och 2000 har det aldrig varit varmare än 29 grader på ön. Inne i anläggningen ligger temperaturen i regel kring 24 grader men ibland går den upp mot 30 grader. Under mer än 95 procent av tiden kan datacentret köras utan något mekaniskt eller köldmediebaserat kylsystem. Mekaniska kylsystem i traditionella datacenter står för omkring 38 procent av energiförbrukningen. Datacentret använder heller ingen vattenkylning.


7/10 Verne Global Data Center Reykjavik, Island

Verne Global Data Center är placerat i det som tidigare var en Nato-bas och ligger strax utanför Islands huvudstad. Ett datacenter kan inte bli särskilt mycket grönare än så här. Det drivs helt och hållet av förnybara energikällor – vattenkraft och geotermisk energi – och den omgivande luften kyler den över 100 000 kvadratmeter stora anläggningen. BMW är en av de viktigaste kunderna.


8/10 Green Data Center, Syracuse University, New York, USA

Green Data Center är resultatet av ett samarbete mellan IBM och delstaten New York och är inte anslutet till det vanliga elnätet. Istället genererar det all elektricitet på egen hand, och det med hjälp av tolv turbiner som drivs av naturgas. Värmen från turbinerna används för att värma upp vatten som går till ett närliggande kontorshus, och utnyttjas även i driften av ett kylsystem. Det systemet kyler i sin tur det vatten som håller nere temperaturen i datacentret. Tack vare ett batterisystem kan datacentret köras i upp till 17 minuter om strömmen skulle försvinna, det vill säga fullt tillräckligt för att det ska finnas tid att stänga ned alla servrar.


9/10 Barcelona Supercomputing Center, Spanien

Det forna Torre Girona-kapellet från 1920 vid Kataloniens tekniska universitet inrymmer numera skolans superdator MareNostrum. Maskineriet har placerats inne i ett glasrum. Skolan behövde en lokal som snabbt kunde konverteras till en plats för superdatorn, och man valde då kapellet eftersom det stod bra placerats på campusområdet. Placeringen i den religiösa miljön i kombination med den dämpade belysningen ger en imponerande visuell upplevelse.


10/10 SuperNAP, Las Vegas, Nevada, USA

Det här datacentret, som drivs av Switch, upptar 40 000 kvadratmeter golvyta och sägs vara ett av de tio största i världen. I och med att det är placerat i öknen utanför Las Vegas krävs enorma kylsystem. Datacentret har stöd för servar som förbrukar 15 000 watt per kvadratmeter. 50 generatorer med förmågan att producera 100 miljoner watt står redo om elnätet slocknar. Byggnaden skyddas av en tre meter hög vägg som står emot explosioner, och en radiofrekvenssköld ser till att det inte går att spionera på kundernas servrar.


Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng