Många företag har skapat privata moln inom företagets egna nätverk, för att enklare kunna hantera säkerhetsfrågor och undvika problem som kan uppstår när man släpper in andra leverantörer. Men samtidigt lockas allt fler av publika moln. Där finns en it-infrastruktur som är mycket mer elastisk än något som ett privat moln kan leverera.

Hybrid av två tekniker
Möjligheten att kombinera de två molnteknikerna i vad som kallas en hybridlösning har funnits och pratats om sedan en längre tid, men först nu börjar en trend visa sig där leverantörer erbjuder sig att ta hand om båda molnen inom samma kontrollpanel.


Hans Werner är vd på analysföretaget Radar Group. Han ser flera effekter av hybridlösnignarna, bland annat att det skapar en enkel överskådlighet som han ser som en stor styrka.

– Det är ett logiskt steg, och hjälper rörelsen från traditionell it till tjänstebaserad it, säger Hans Werner, vd på analysföretaget Radar Group.

En partner ordnar allt

Han berättar om flera trender som rör sig inom molnmarknaden gällande privata och publika moln, bland annat uppkomsten av en så kallad single point of contact, spoc, bland partners inom molnlösningar.

– I dag kan vi köpa publika molntjänster från hundra olika leverantörer, och nu finns alternativet att välja en partner som du kan ha som spoc. Om de dessutom har en privatmolnlösning förstärker det den rollen, säger Hans Werner.

Men molnlösningarna är många och skiljer sig åt beroende på hur det privata molnet ser ut, vilket också gör att en spoc kan komma i många former.

– Nu har det klivit in aktörer som vi kallar för brokers, som egentligen inte har någon egen leverans utan hjälper till att förmedla leveransen, säger Hans Werner.


Hybridmolnen ger flexibilitet genom att kombinera fördelarna med privata och publika moln. Nu vill molnleverantörer, till exempel VMware, koppla både det privata och publika molnet till samma kontrollpanel.

Utvecklingen är väntad


Fredrik Rynger, strategisk kundansvarig på VMware, menar att det är flexibiliteten i hybridmoln som driver utvecklingen ditåt.

VMware Sverige använder bland annat en sådan strategi när de rör sig mellan privata och publika moln. Till deras molnteknologi kan man enkelt koppla på flertalet publika molnleverantörer.

Från VMwares sida handlar det mycket om virtualisering i molnet, och Fredrik Rynger, strategisk kundansvarig på VMware, tycker också att utvecklingen av så kallade hybridlösningar är väntad.

– Det är ju som en direkt följd av utvecklingen av servervirtualiseringen. En virtuell maskin är enkel att flytta, och då vill man ha flexibilitet. Det är en helt naturlig utveckling, säger han.