Emanuel Lipschütz
Fakta
Namn: Emanuel Lipschütz.
Ålder: 33.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Gör: Nätverksarkitekt på Netsafe.
Andra intressen: Vandring, träning, mat, resor och dokumentärer.
Bäst just nu: Mina kollegor på Netsafe.
Sämst just nu: Fusket inom livs­medels­branschen.
Ser fram emot: En kommande vandring i Himalaya.

Hur väcktes ditt intresse för teknik?

– Från det att jag kröp har det funnits datorer hemma. Vi hade både en Vic-20 och en IBM 8086 av första generationen. Mina två äldre bröder programmerade och spelade. Jag tittade på vad de gjorde, tog efter och gjorde samma sak.

Jag började arbeta med datorer när jag var 14 år, då jag höll i utbildningar för lärarna i skolan. Det var ganska grundläggande saker, då många lärare aldrig hade varit i kontakt med datorer.

I samband med det så frågade även en del privatpersoner mig om jag kunde hjälpa dem med deras datorer. Några av dem hade kontakter på företag och på så vis gled jag över till att också hjälpa företag. De i sin tur frågade om jag kunde fakturera. Jag tog reda på vad det innebar att driva företag, och startade därefter enskild firma, för att kunna ta betalt korrekt. Då var jag sexton år gammal.

Vad hände sedan?

– Efter att jag startat enskild firma började jag hjälpa ett antal företag, men de blev snabbt flera och jag valde att hoppa av gymnasiet efter bara ett halvår, för att jag tyckte det jag gjorde var så roligt. Då hjälpte jag mest företag att koppla upp sig på internet.

Efter att jag hade haft firman i nio månader fick jag kontakt med ett företag inom försvarsindustrin, och fick komma in på ett heltidskontrakt där. De var väl lite tveksamma först då jag bara var sjutton år, men efter tre veckors prövo­period så tecknade vi ett ettårskontrakt, och i samband med det startade jag också aktiebolaget som jag fortfarande driv­er i dag.

Har du gått några utbildningar senare?

– Jag läste in en del gymnasieämnen, som matte och historia, men någon akademisk utbildning blev det aldrig. När jag var nitton år bestämde jag mig för att ta Ciscos högsta certifiering, CCIE, Cisco Certified Internetwork Expert, för det var det område jag var mest intresserad av. Då lade jag alla andra studier på hyllan. Det tog mig tre år att ta min första CCIE, på routing och switching. Jag väntade med att ta körkort tills jag var klar med den.

Efter min första CCIE har jag tagit två CCIE till, Security och Service Provider. Jag är en av få i världen som lyckats ta 3 stycken CCIE-certifieringar. Nu läser jag på min fjärde CCIE, på Data Center-området.

När jag var nitton år gick jag också många företagsutbildningar inom kommunikation, det var så jag kom in på det här med att vara instruktör också. Jag hade gått många kurser hos nuvarande Global Knowledge, och blev tillfrågad om jag var intresserad av att hjälpa dem med en workshop åt en av deras kunder, vilket jag gjorde. Det blev lyckat, och då frågade Global Knowledge mig om jag ville bli instruktör hos dem.

Vad är det som är roligt med den biten?

– Jag tycker att det är väldigt roligt att se folk utvecklas, och hur man på kort tid kan lyfta någons kunskap och kompetens. Jag brinner för det området jag lär ut, och jag tycker det är roligt att lära ut i sig. Det är kul att kunna dela med sig av de kunskaper och erfarenheter som jag fått under åren.

Det är nog också en av anledningarna till att jag blivit så pass omtyckt som lärare, att jag arbetat praktiskt med sakerna och inte bara står och berättar något som står i en kursbok.

Vad är det egentligen som har lockat dig med teknik och it?

– Till en början var det kommunikationsmöjligheterna, att kunna kommunicera med människor på andra platser och komma åt information. Sedan cirka tio år tillbaka tycker jag också att det är givande att kunna gå in och hjälpa större företag och myndigheter inom mitt område, och se både företags- och samhällsnyttan som jag bidrar med.

Vad tror du det är som har gjort dig framgångsrik?

– Jag är envis, driven och engagerad. Bestämmer jag mig för att lära mig något, då lägger jag ned den tid och energi som krävs. Viktigast är nog att jag alltid ser möjligheterna, är positiv och vill få med mig alla på tåget när vi jobbar tillsammans i projekt och grupper. Jag har alltid tyckt att det har varit intressant att förstå de företag och organisationer som jag arbetar med, verksamheten och dess utmaningar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning