En grupp spanska forskare tror att processorer som används i smarta telefoner så småningom kommer att nyttjas i superdatorer. Tankegångarna presenteras i rapporten ”Are mobile processors ready for HPC?”.

Forskarna pekar på den historik där billigare kretsar konkurrerar ut dyra alternativ i högpresterande system. 1993 dominerades listan över världens snabbaste superdatorer, Top500, av system baserade på vektorprocessorer. Dessa konkurrerades så småningom ut av billigare Risc-processorer såsom IBM:s Power-krets, och därefter kom än billigare varianter som till exempel Intel Xeon och AMD Opteron som i dag förekommer i över 400 av superdatorerna på Top500.

Övergångarna från en processortyp till en annan har alla en sak gemensamt, och det är att man hela tiden har skiftat över till avsevärt billigare och grönare alternativ.

Intresset för att använda mobila processorer i servrar ökar hela tiden. Företagen letar helt enkelt efter energisnål hårdvara som sänker strömförbrukningen för datacenter. Många anser att processorer för smarta telefoner är ett bra alternativ eftersom de klarar stora volymer med små transaktioner.

IDG News