AMD hade egentligen inga planer på att släppa några energisnåla x86-baserade serverprocessorer innan lanseringen av de egna Arm-baserade servrarna nästa år, men i och med att serveraffärerna går så pass dåligt har de nu ändrat sig på den punkten.

Företaget introducerar nu två energisnåla fyrkärniga Opteron-modeller med namnen X2150 och X1150. De drar maximalt 11 watt, riktar sig mot mikroservrar och är baserade på Jaguar-kärnan som sedan tidigare används i pc-processorer samt Xbox One och Playstation 4.

Serverkretsarna, som går under kodnamnet Kyoto, är ett sent tillägg till företagets produktkalender. Så sent som för några månader sedan nämnde AMD Kyoto för första gången. De nya Opteron-modellerna ses som ett alternativ till företagets Arm-processorer som släpps under 2014.

Opteron X2150 och X1150 riktar sig i första hand mot energisnåla servrar hos webbhotell och molnleverantörer. De kommer bland annat att användas i HP:s Moonshot-server med plats för upp till 45 Proliant-enheter i ett 4,3u-rack.

IDG News