Tidigare i år presenterade IDC en prognos för pc-försäljningen under 2013 som inte var allt för negativ. Analysföretaget räknade med en nedgång på cirka 1,3 procent jämfört med 2012.

Enligt den senaste försäljningsprognosen från IDC kommer pc-försäljningen att rasa med 7,8 procent under 2013 och sedan tappa ytterligare 1,2 procent nästa år. Inte förrän 2015 räknar man med en uppgång. Det är uppenbarligen dåliga nyheter för Windows 8.

– Sämre pc-försäljning är verkligen inte bra för Microsoft. Det här kommer att ha en direkt påverkan på företaget, säger IDC:s analytiker Loren Loverde. Han påpekar också att Windows omsättning är direkt synkroniserad med pc-försäljningen.

Andra IDC-analytiker har tidigare hävdat att det ljumma mottagandet av Windows 8 är en av de största anledningarna till att pc-marknaden går så trögt.

Loren Loverde tonar dock ner kritiken mot operativsystemet, och framhäver istället att andra faktorer såsom den ekonomiska krisen och avsaknaden av hårdvara anpassad för Windows 8 även har spelat in.

IDG News