En produktgrupp som utvecklats lite i det tysta senaste åren är små nas-enheter för skrivbordet. De har gynnats av att det numera finns ett stort utbud av billiga, strömsnåla och ändå hyfsat kraftfulla processorer, och av att minne blivit tokbilligt. Små nas-enheter har numera prestanda som liknar de som enklare servrar hade för några år sedan. Det här gör att de klarar fler funktioner än bara lagring.


Iomega Storcenter PX2-300D ser ut som vad det är, en funktionsinriktad lagringsenhet som rymmer två diskar. Den lilla displayen på framsidan gör installation, administration och felsökning enklare.

Vi har testat en sådan nas, Lenovo EMC Iomega Storcenter PX2-300D. Namnet är långt, det hör ihop med att Iomega för några år sedan köptes upp av lagringsjätten EMC som nu i sin tur har slagit sig ihop med datorjätten Lenovo.

Skärmen underlättar
Storcenter PX2-300D är en nas-enhet med två diskplatser. Den har dubbla nätverksportar som kan konfigureras för failover eller länkaggregering. Den har två usb 2-uttag på baksidan och ett usb 3-uttag fram. Dessutom finns vga-utgång baktill, inte för enhetens eget gränssnitt, utan för video från övervakningskameror som hanteras av enheten.

Det finns en inbyggd liten skärm framtill där man kan se ip-adressen, och det gör det mycket enkelt och smidigt att hitta enheten i nätverket – du slipper installera något verktyg.

0, 2, 4 eller 6 terabyte
Storcenter PX2-300D säljs både utan diskar och med två, fyra eller sex terabyte disk monterat. Den går dessutom att köpa i en mer påkostad variant med serverklassade diskar och extra licenser för övervakningsprogramvaran. Du kan konfigurera diskarna som raid 0 eller 1 och dessutom som jbod. Kör du med raid 1 kan du byta en disk under drift.
Iomega har operativsystemet Lenovo EMC Lifeline där version 4.0 dyker upp i maj. Enheten som vi test­ade hade den föregående versionen.


Webbgränssnittet för att administrera enheten är enkelt och tydligt. Du har tillgång till vanlig onlinehjälp för de olika funktionerna, men även små praktiska beskrivningar som visas när du pekar på något.

Webbgränssnittet är snyggt, lättjobbat och framför allt snabbt. Det finns bra hjälp, dels via små popup-texter när du pekar på ikoner och annat, dels via en onlinehjälp i ett separat webbläsarfönster. Lite underligt är det dock att det inte medföljer någon användarmanual som pdf.
Det är mycket enkelt att komma igång med Storcenter PX2-300D, första konfigurationen är snabbt avklarad. Rutininställningar som att skapa användare eller dela ut mappar är enkelt och rättframt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Iomega Storcenter PX2-300D
Tillverkare: Lenovo EMC
Kontakt: go.iomega.com
Garantitid: 36 månader
Maxkapacitet: 6 terabyte
Fildelningsprotokoll: Cifs/smb, nfs, afp, ftp
Portar: 2 st gigabit ethernet, 2 st usb 2, 1 st usb 3, vga
Trådlöst nätverk: Nej
Antal fysiska diskar: 2
Raid-nivåer: 0, 1, jbod
Hotswap: Ja
Mått (b x h x d): 13 x 21 x 23 centimeter
Processor: Intel Atom D525 1.8 giga­hertz
Minne: 2 gigabyte
Operativsystem: EMC Lifeline
Cirkapris: 3 100 kronor utan disk. 4 500 kronor med 4 terabyte disk (med serverklass-diskar och diverse programlicenser 8 000 kronor).

+ Prestanda är bra, både genomströmning och småtransaktioner.
Snabbt och lättarbetat gränssnitt.
Smidig molnlagring.
Tyst nog för skrivbord.
Display på enheten.
- Aningen dyr.
Personligt moln kräver konfigurering av brandväggen.

BETYG
Prestanda: 20 av 25
Funktioner
: 18 av 25 
Komma igång: 20 av 25 
Administration: 22 av 25

TOTALT: 80 av 100