Det är inte alltid lätt att räkna ut om investeringen på it-produkter eller it-tjänster lönar sig, men Snow License Manager (SLM) bör vara en produkt där du direkt kan se hur mycket den sparar för din organisation. Å andra sidan kan den likaväl se till att du får fler och större fakturor – allt hänger ju på om din organisation är rätt licensierad eller inte.


Snow Inventory är den delmängd av Snow License Manager som är till för anslutning och inventering av klientmaskinerna. Agenterna på klienterna installeras lämpligen med msi-paket via gpo:er i AD. Installation och rapportering sker tyst och snabbt.

Inventerar samtliga datorer
Det SLM gör är att inventera alla datorer, klienter som servrar. Syftet är att ta reda på vilka mjukvaror som är installerade, inklusive operativsystem och dess komponenter, och om de är korrekt licensierade.

För att veta det senare måste systemet matas med korrekta licensuppgifter i form av avtal, kostnader och liknande. SLM kan alltså se om ni har Microsoft Office installerat, men den kan ju inte se om ni betalat räkningen.
Väl på plats är användningen tämligen okomplicerad, med bra gränssnitt och verktyg. SLM består, utöver huvudfunktionen för administration av licenser, även av ett program för inventering av klienter och servrar, samt diverse mindre verktyg.

Diskreta agenter
För att få koll på både klienter och servrar används klientagenter som lämpligen installeras med msi-paket via policier i AD. Agenterna gör inte mycket väsen av sig på klientmaskinerna, men skickar digra rapporter om installerade program och deras respektive licensiering.

SLM är även kapabelt att även kontrollera licensieringen för molntjänster, Snow påstår att det är tämligen unikt i dagsläget.
Som grädde på moset finns också fullt stöd för virtuella maskiner på VMware, såväl plattformen som gästmaskinerna, liksom stöd för terminalserverlösningar och stöd för Windows, Mac och Linux på klient­erna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld toppklassNamn: Snow License Manager
Cirkapris: 200 kr per klient
Plattformstöd – klienter: Windows, Mac, Linux, Unix
Plattformstöd – server: Windows Server 2003 och senare
Virtualiseringsplattformar: VMware Vsphere/ESX, Hyper-V
Terminalserverstöd: Microsoft och Citrix
Stöd för Oracle-databaser: Ja
Stöd för virtuella applikationer: Ja
Stöd för molntjänster: Ja

+ Mycket detaljerat och omfattande.
Relativt enkelt handhavande efter den första konfigurationen.
Brett plattformsstöd.
Brett stöd för olika tekniker.
- Hög inkörningströskel.

BETYG
Funktioner & finesser: 24 av 25 
Användarvänlighet: 20 av 25
Plattformsstöd: 22 av 25 
Konfiguration: 24 av 25

TOTALT: 90 av 100