2. Komplettera din nuvarande utrustning
Med ganska enkla medel kan du förbättra ditt nätverks kapacitet utan att du behöver byta ut all utrustning.

Ny antenn: Vissa routrar och accesspunkter har utbytbara antenner. De antenner som sitter på vid leverans är inte alltid de bästa. Du kan köpa en rundstrålande antenn som ger bättre signalstyrka, och du kan titta på riktade antenner.
En rundstrålande antenn skickar ut radiovågorna lika starkt i alla riktningar.

Med en riktad antenn däremot kan du välja i vilken riktning din signal ska styras. Den riktade signalen blir starkare vid din mottagande klient än motsvarande rundstrålande eftersom energin fokuseras, men då bara förstås i den riktning strålen är fokuserad. I andra riktningar blir signalen betydligt sämre eller försvinner helt.
Mellan den externa antennen och routern kan du dessutom ha en koaxialkabel, vilket gör att du kanske kan placera antennen bättre än vad du kan placera routern. Tänk dock på att kabeln har förluster som i värsta fall kan äta upp vinsten med den bättre antennen.

Range extenders: Om du inte har möjlighet att placera din router eller accesspunkt optimalt kan en så kallad range extender hjälpa till att utöka ditt nätverks räckvidd. Det är en liten mojäng som du sätter inom din routers räckvidd där den tar upp din wlan-signal och skickar ut den på nytt med förnyad styrka. Fördelen är att du inte behöver ha lan framdraget till stället där du placerar din range extender, det räcker med ett eluttag.

Fler accesspunkter. Behöver du få bättre täckning är ett alternativ till range extender att sätta upp en accesspunkt. Den kan hjälpa för att din wlan-kommunikation ska höras bättre jämfört med din grannes. Du måste då ha en lan-kabel framdragen till stället där du placerar punkten.

Fakta

Här kan du söka på frekvensband för att få information om den huvudsakliga användningen:
http://tinytw.se/freplan