3. Byt ut din nuvarande utrustning
Om du har uttömt enklare alternativ kan lösningen vara att köpa ny utrustning. Utvecklingen inom trådlös kommunikation sker i dag i rasande takt – en router med några år på nacken kan inte komma i närheten av vad en ny modern router kan leverera.

Ny router: Den enskilt största förbättringen får du som sagt om du flyttar kommunikationen från det överbefolkade 2,4 gigahertz-bandet till det mer rymliga och mindre trafikerade 5 gigahertz-bandet. Om du i dag bara har utrustning för bara 2,4 gigahertz är det lämpligt att du skaffa en ny router som kan kommunicera samtidigt på både 2,4 gigahertz och 5 gigahertz. Flytta sedan de av dina klienter som fungerar med 5gigahertz dit.

Samma tillverkare: Även om dina wlan-produkter uppfyller standarden 802.11 kan det ibland vara så att optimal prestanda uppnås först när du använder wlan-produkter från samma tillverkare, och då gärna också med chipset av samma generation. Det här är speciellt viktigt om du använder en så kallad draftversion av en 802.11-standard. Just nu är 802.11ac i draft-version i väntan på att standarden ska spikas.

TechWorlds slutsats
Genom att gå igenom de här stegen kan du säkerställa att du får ut så mycket det går ur din nuvarande trådlösa utrustning, i vissa fall en märkbar förbättring. Det går att få bättre wlan-prestanda med några enklare kompletteringar av din nuvarande utrustning, men att flytta så mycket trafik till 5 gigahertz-bandet ger den största effekten.

Om du inte har utrustning för detta idag kan det bästa sättet vara att helt enkelt byta ut din gamla router. Men trådlöst i all ära – har du en lan-kabel tycker vi att du ska använda den. Både för din och dina grannars skull.

Fakta

Här kan du söka på frekvensband för att få information om den huvudsakliga användningen:
http://tinytw.se/freplan