Microsoft planerar att släppa en ny version av Windows 8 i år. Ryktena har varit många men nu verkar det klarna lite. TechWorlds Windows-expert Henrik Elmsjö är på plats på Microsofts event TechEd 2013 i New Orleans.

Här är ett urval av de viktigaste nyheterna i Windows 8.1. Den nya versionen kommer att vara tillgänglig innan året är slut och kommer att distribueras som en gratis uppdatering via Windows Store. En gratis betaversion kommer att finnas tillgänglig för nedladdning den 26/6.

 • Startknappens ”återkomst”
  En av de mest debatterade nyheterna i Windows 8 är den nya startskärmen. Denna kommer inte att försvinna och Startknappen kommer inte att komma tillbaka som vi är vana att se den i Windows 7. Däremot kommer man i dekstopläget alltid att se Windowsloggan nere i vänstra hörnet och i moderna applikationer dyker den upp när man för musen ner mot hörnet. Trycker man på den så kommer man till startskärmen.

 • Ändra vad ”hörnen” gör
  Om man inte är nöjd med Microsofts standardinställningar avseende vad som ska hända när man för musen upp mot hörnen så kan man ändra på detta. Kanske inte den mest omvälvande nyheten, men en trevlig möjlighet.

 • Boot to desktop
  Istället för att ”tvingas” se Startskärmen efter varje uppstart av datorn kan man numera se till att man hamnar direkt i desktopläget. En välkommen nyhet för många företag.
 • Workplace Join
  Fram till Windows 8.1 var en klient antingen med i domänen eller ej. Nu dyker ett nytt läge upp, ”Workplace Join” vilket är ett sorts mellanting där administratören har viss kontroll i och med att man kan ställa vissa säkerhetskrav på en enhet och tilldela tillgång till enbart vissa specifika resurser. T.ex. kan man kräva att en enhet är ”Workplace Joined” för att få se Intranätet, utan att kräva fullt domänmedlemskap.

 • Bakgrundsbilden gäller även på Startskärmen
  En annan liten men trevlig nyhet är att man kan låta bakgrundsbilden från desktopläget ”synas” även på Startskärmen.

 • Work Folders
  Många av oss använder idag SkyDrive eller DropBox för att enkelt ha tillgång till våra filer oavsett var vi är eller vilken enhet vi använder oss av. Detta är praktiskt, men för företag är det ett problem eftersom företaget inte har någon kontroll över filerna. Work Folders är en ny funktion som ingår i Windows 8.1 som innebär att en mapp alltid hålls synkroniserad mellan olika enheter, även om dessa inte är domänmedlemmar. Funktionen finns idag endast för Windows 8.1, men Microsoft arbetar hårt på att ta fram lösningar även för Windows 8 och 7 samt för iOS och Android.
 • IE11
  Den nya versionen av Internet Explorer ska ge snabbare sidladdning och bättre stöd för att hanteras med pekskärm. Loggar du in med ett ”Microsoft Account” (Live-ID) så synkas alla inställningar, flika och favoriter mellan alla dina olika Win 8.1-enheter.

 • Assigned Access
  Det är möjligt att låsa ner Windows 8.1 så att endast en enda modern applikation kan köras på en enhet. Detta kan vara användbart i t.ex. skolor, i någon form av registreringsterminal för besökare eller liknande.

 • Open MDM
  Windows 8.1 stödjer standarden OMA-DM som anger hur en klient ska kunna hanteras på distans. Detta underlättar kraftigt hantering av enheter via t.ex tjänster som Mobile Iron som många redan idag använder för hantering av mobiltelefoner.
 • Miracast
Det finns stöd för det nya protokollet Miracast i Windows 8.1. Oom du har en sådan projektor så kan man para ihop enheten med Windows 8.1 och projicera en bild utan kablage.

 • Selektiv VPN
En modern app kan själv trigga en VPN-anslutning och denna anslutning behöver inte gälla för alla apps utan enbart den app som etablerade förbindelsen.

 • Tethering

Det är möjligt att använda sin Windows 8.1-enhet som accesspunkt för Internetåtkomst för olika enheter. En välkommen nyhet som länge funnits i olika telefoner.