I samband med TechWorlds tidigare artiklar om rekonditionerade datorer har vi haft anledning att ifrågasätta datorinköpen på landets skolor. Väldigt många skolor, bland annat i Stockholm, ger nu för tiden sina elever Macbook Air för ungefär 10 000 kronor, när de lika väl kan köra Google Docs, e-post, Facebook och pdf på en rekonditionerad bärbar dator, kanske en HP eller Lenovo som kostar på sin höjd 2 000 kronor. Det verkar som att svenska skolor har för mycket pengar – eller?

– En del av detta bottnar i konkurrenssituationen. Man använder Macbook och ultratunna datorer från andra tillverkare som lockmedel för att få in elever och därmed skolpeng, säger Mattias Aronsson, Inregos chef för den svenska marknaden, som säljer begagnade, rekonditionerade datorer till bland annat skolor och kommuner.

Begagnat mer prisvärt
– Det är mer prisvärt att använda rekonditionerade datorerän att köpa nytt. Det gäller oavsett om det står HP, Dell, Lenovo, Apple, Acer, Fujitsu eller något annat på datorn och kanske särskilt i skolmiljöer där maskinerna får mera stryk än på ett kontor. De kunder vi pratat med har försvarat sitt val att lägga 10 000 kronor på Apple-datorer med att det är en trend just nu. De kan inte redovisa någon bakomliggande, teknisk anledning till att välja Apple före pc, annat än designen.


Mattias Aronsson, Inrego.

Mattias Aronsson menar att implementeringskostnaden i befintliga nätverk blir betydligt högre med Apple-plattform, men det verkar inköparna inte tänka på.

– Alla skolor som vi känner till har en Windowsmiljö, och det är enkelt att lägga in nya Windowsdatorer i en domän, men ska man lägga in Apple kan det bli en del krångel, har vi hört från några kunder. Det är fortfarande svårt med blandad miljö, och det råder brist på kompetens, säger han.

100 för priset av 12
Mattias Aronsson nämner Gudhemsskolan i Falköping som exempel.

– Det är en skola med 150 elever som skulle ha nya bärbara datorer. Budgeten var 150 000 kronor och enligt kommunens ramavtal kunde man få HP-datorer för 12 000 kronor stycket, totalt 12 maskiner. Man hittade Inrego och kunde köpa 100 bärbara HP-datorer i stället.

Och hur mycket processorkraft behöver egentligen en skolelev, om sanningen ska fram?

– Inte särskilt mycket, för de applikationer vi nämnt tidigare. Datorn ska vara ett pedagogiskt hjälpmedel i skolan och inte något man visar upp för kompisarna, säger Mattias Aronsson.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Inrego vill se slut på slit och släng
tinytw.se/inrego
Tar svenska it-återvinnare för bra betalt?
tinytw.se/svenskater