”De klarar det vi behöver”
Intressant, tänkte vi, och sökte upp Mattias Lagerquist, lärare i svenska och engelska och dessutom it-ansvarig på Gudhemsskolan i Falköping.
Ni har gått emot Mac-trenden och skaffat eleverna begagnade pc-datorer. Varför blev det så?
– Vår skola har som många andra skolor en begränsad budget, men samtidigt kräver undervisningen att varje elev ska ha en dator. Så vi köpte drygt hundra stycken rekonditionerade bärbara för cirka 1 500 kronor styck. De senaste vi köpte har i3-processor, 4 gigabyte ram och ganska många gigabyte hårddisk. De klarar det vi behöver, mer än väl. Vi jobbar mycket med molnbaserade tjänster – alla program vi använder är molnbaserade. Därför är datorns kapacitet inte så viktig, utan det viktiga är att man har en snabb internetanslutning för att klara den höga datortätheten, säger Mattias Lagerquist.
Hur mycket processorkraft tycker du en skolelev behöver?
– Vi har aldrig någonsin märkt att processorkapaciteten varit ett problem med de datorer vi har. Vi behöver inte ens särskilt stor hårddisk, för vi har ingen lokal lagring. Det vi behöver är en snabb och säker uppkoppling mot nätet.
Vilka molntjänster använder ni?
– Som bas använder vi Googles programsvit. Det finns flera fördelar inom formativ undervisning. Jag kan ge respons direkt. Jag kan följa med i elevernas skrivande medan de skriver. Jag kan se mening för mening och ge skriftlig respons till alla elever. Det hade jag inte kunnat göra tidigare. Dessutom använder vi bland annat presentationsprogram som Prezi och Animoto.
Ingen fara för nedtid
Vad händer med din skola om ni tappar internetförbindelsen?
– Det har aldrig hänt, men vi har ju helt vanliga datorer, så om det skulle hända kan man skriva i ett vanligt dokument och när nätet kommer tillbaka kan man koppla det till molnet, säger Mattias Lagerquist.
– Och molntjänsten fungerar även i elevernas egna plattor och telefoner, som de har mobilabonnemang till. De kan ju läsa och skiva via mobilnätet, om den uppkopplingen fungerar. Dessutom går inte all undervisning via dator. Vi har så duktiga lärare. Det är inte så att vi blir stående och väntar på att datorerna ska komma igång innan undervisningen kan fortsätta.
Varför tror du det har blivit så många nya, dyrbara, blanka datorer i skolorna, när din lösning uppenbarligen fungerar?
– I gymnasieskolan har det blivit enorm konkurrens om eleverna. De är mycket mer rörliga nu, och då är det klart att det är en bra att för en skola att kunna visa upp sig och säga ”Hos oss får du en splitterny Mac”. Därefter kanske de eventuellt funderar på hur datorerna ska användas.
Inrego vill se slut på slit och släng
tinytw.se/inrego
Tar svenska it-återvinnare för bra betalt?
tinytw.se/svenskater